23 ژانویه 2021  
 عبدالله نصرت  

تاکید مشاور امنیت ملی امریکا بر بررسی توافق‌نامه این کشور با طالبان

تاکید مشاور امنیت ملی امریکا بر بررسی توافق‌نامه این کشور با طالبان

دولت جدید امریکا گفته است که توافق‌نامه این کشور با طالبان را مورد بررسی و بازنگری قرار می‌دهد. به گفته آنان، این ارزیابی تعهدات طالبان در زمینه قطع رابطه با شبکه‌های تروریستی، کاهش خشونت‌ها و پیشبرد معنادار مذاکرات صلح با دولت افغانستان را شامل می‌گردد.

جیک سالیوان مشاور امنیت ملی جو بایدن، رئیس جمهور جدید امریکا در گفتگوی تلفنی‌ای که شب گذشته با حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان داشت، تاکید کرده که ایالات متحده سعی خواهد کرد تا با روش‌های دیپلماتیک قوی، از گفتگوهای صلح در دوحه پشتیبانی کرده و به منتج شدن آن به یک توافق سیاسی پایدار و آتش‌بس دایمی کمک کند.

سالیوان گفتگوهای صلح میان طالبان و دولت افغانستان را فرصت تاریخی برای تامین صلح و امنیت در افغانستان خوانده و گفته که امریکا از دستاوردهای زنان، دختران و اقلیت‌ها به عنوان بخشی از موضوعات مهم در این گفتگوها حمایت می‌کند.

مشاور امنیت ملی امریکا، هم‌چنان تایید کرده که این کشور در مورد یک استراتژی جمعی برای حمایت از آینده با ثبات افغانستان با متحدان ناتو و شرکای منطقه‌ای مشوره خواهد کرد.

این دومین بار است که مقام‌های امریکایی از بررسی توافق‌نامه این کشور با طالبان سخن می‌گویند. پیشتر آنتونی بلینکن، نامزد وزارت خارجه امریکا نیز گفته بود که این توافق‌نامه را بازبینی خواهد کرد.

توافق‌نامه امریکا و طالبان در ماه حوت سال گذشته خورشیدی در دوحه، پایتخت قطر میان هردو جانب امضا گردید. امریکا در این توافق‌نامه متعهد شده است که تا پایان ماه می سال 2021، شمار نیروهای خود در افغانستان را به صفر برساند. طالبان نیز تعهد کرده‌اند که اجازه استفاده از خاک افغانستان بر علیه منافع امریکا را به شبکه‌های تروریستی از جمله القاعده نداده و روابط خود با آن‌ها را قطع کند.

موضوع بررسی و بازنگری این توافق‌نامه بارها از سوی مقام‌های افغانستانی نیز مطرح شده است. پیشتر رئیس‌جمهور غنی گفته بود که بخش‌هایی از این توافق‌نامه مبهم است. امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری نیز گفته است که در توافق‌امریکا با طالبان، امتیازات بزرگی به این گروه داده شده است.

با این حال، طالبان از امریکا خواسته‌اند که به توافق‌نامه خود با این گروه پابند بماند. هیات گفتگوکننده طالبان در قطر، پیشتر خواستار رهایی 7 هزار زندانی دیگر این گروه بر اساس این توافق‌نامه شده بود، چیزی که مقام‌ها در دولت‌های افغانستان و امریکا، آن را در شرایط کنونی امکان‌پذیر نمی‌دانند.

چند روز پیش وحید عمر مشاور ریاست‌جمهوری در امور روابط عامه و استراتژیک نیز در نشستی در کابل گفت که رهایی شمار بیشتر زندانیان طالب به هیچ‌وجه توجیه‌پذیر نیست. به گفته او، رهایی پنج هزار زندانی طالبان، واضح ساخت که این گروه به‌جای کاهش خشونت، به حملات هراس‌افگنانه خود شدت داده است.

به دنبال این اظهارات، مشاور امنیت ملی ریاست‌جمهوری نیز اعلام کرد که پس از رهایی ۵ هزار زندانی طالبان از زندان‌های دولت افغانستان، این گروه نه تنها اقدامی در راستای برقراری صلح در کشور نداشته، بلکه به ترور و خشونت ادامه داده است. او تاکید کرده بود که طالبان نباید انتظار داشته باشند که در چنین وضعیتی، شمار بیشتر زندانیان این گروه آزاد شوند.