اتهامات بزرگ و بیپیشینه نسبتداده شده به ساکنان غرب کابل از سوی سیدعیسی حسینی مزاری؛ رئیس مرکز فرهنگی تبیان که از نهادهای همسو و مورد حمایت «جمهوری اسلامی ایران» در افغانستان بهشمار میرود، با واکنشهای گستردهای بههمراه بوده است. در کنار آنکه فضای مجازی و پلتفرمهای مختلف انترنتی گواه موضعگیریها و عکسالعملهای تند و بیسابقهای در برابر او بودهاند، برخلاف معمول، تعدادی از مراجع تقلید شیعیان افغانستان و علمای دینی در نقاط مختلف کشور، با صدور اعلامیههای رسمی به این موضوع واکنش نشان داده و در برابر آن ایستادهاند.
آیتالله واعظزاده بهسودی از مراجع تقلید شیعیان که خود در غرب کابل حضور دارد، با صدور بیانیهای رسمی، گفتههای سید عیسی مزاری را به «اوج دشمنی علیه مومنین غرب کابل» تعبیر کرده است. در این بیانیه که با تذکر آیهای از قرآن کریم آغاز شده است، دشمنی با مردم غرب کابل از سوی عناصر «طردشده، مغرض، متعصب و در عین حال خودی»، روندی گفته شده که از بیستسال بدینسو در حال افزایش بوده است.
بیانیه آیتالله واعظزاده در بخش دیگری به پیشینه دشمنی با هزارهها از سوی افراد و نهادهای مختلف پرداخته و چنین آورده است: «یک روز میگفتند، تعدد مدارس دینی در غرب کابل وجه شرعی نداشته، باید پول امام زمان بیهوده مصرف نشود. روز دیگر میگفتند، ایجاد و انتقال دفاتر مراجع معظم تقلید در غرب کابل دلیل ندارد و بهدنبال آن اظهار داشتند که سه متر خاک غرب کابل را باید برداشت، زیرا بر اثر سکونت هزارهها نجس شده است.»
سرانجام آیتالله واعظزاده با یادآوری اتهامات سنگین سیدعیسی مزاری و نسبتدادن آمار بالایی از فحشا، فساد و گرایش به مسیحیت در میان شهروندان غرب کابل، او را با صدور فتوای شرعی، «قاذف» و «مفتری» خوانده و در ادامه از قوه قضائیه «جمهوری اسلامی ایران» خواسته است تا حد شرعی قذف و افترا را بر وی جاری سازد. همچنان از حکومت سرپرست نیز خواسته شده است تا در صورت حضور وی در افغانستان، حدود شرعی را بر او جاری نماید.
همزمان دفتر مرکزی آیتالله محقق کابلی، زیر نظر آیتالله فاضل بهسودی نیز با صدور بیانیهای رسمی، سخنان سیدعیسی مزاری را «اتهامات کذب و خلاف واقع در مورد مردم متدین و عزتمند کابل به خصوص مومنین سرافراز و دینمدار غرب کابل»، دانسته و آن را تقبیح و محکوم کرده است. در این بیانیه، اظهارات سیدعیسی مزاری، دارای پیامدهای مهم شرعی و حقوقی برای شخص وی عنوان شده و ضمن آنکه به حیث عامل تخریب و تضعیف وحدت و همگرایی ملت افغانستان پنداشته شده است؛ از آن بهعنوان «خیانت و گناه نابخشودنی» در حق مردم و سرزمین افغانستان یاد شده است.
در بخش دیگری از بیانیه پیام آمده است: «وجود صدها مسجد، حسینیه، دارالقرآن و مدارس علوم دینی در غرب کابل، حضور گسترده مردم به خصوص جوانان در نمازهای جمعه و جماعات، برگزاری محافل قرآنی، وجود کتابخانههای متعدد و مراکز فرهنگی و علمی حاکی از دیانت، تعهد و پایبندی مردم آن سامان به آموزههای اسلامی و اخلاقی است.»
در بیانیه تاکید شده که «علمدوستی، صداقت، عدالتخواهی و پایبندی به احکام اسلامی از خصیصههای اصلی مردم غرب کابل است و حتی بیگانگان با انصاف نیز به آن اعتراف دارند.»
دفتر آیتالله محقق کابلی، در نتیجه، نسبتهای ناروا را موجب هتک حرمت و عزت ساکنان غرب کابل و جریحهدار شدن وجدان عمومی جامعه دانسته و در کنار آنکه آن را عمل خلاف عقل و شرع خوانده است، نسبت به داشتن پیامدها و آسیبهای جدی امنیتی برای غرب کابل نیز هشدار داده است. در نهایت این بیانیه خواستار معذرتخواهی و اعاده حیثیت از سوی سید عیسی مزاری گردیده است.
در عین حال، مجمع علما و متنفذین تشیع افغانستان نیز از اظهارات غیرمسئولانه سیدحسینی مزاری به امری دور از وجدان انسانی، خلاف آموزههای اسلامی و بیحرمتی آشکار به جامعه یاد نموده و با صدور دعوتنامهای، عالمان دینی، دفاتر مراجع تقلید، امامان مساجد، متنفذین، بزرگان قومی، وکلا و نمایندگان مردمی غرب کابل را به کنفرانس مطبوعاتی فراخوانده است.
موضعگیری علمای دینی در برابر اظهارات سیدعیسی حسینی مزاری مبنی بر «وجود صدها فاحشهخانه و کلیسا در غرب کابل»، از سوی شهروندان کشور مورد استقبال قرار گرفته است. شمار زیادی از آنان با انتشار مطالبی در شبکههای اجتماعی، به میدانآمدن مراجع تقلید و علمای دینی و احساس مسئولیت آنان در قبال مسایل مربوط به ارزشهای جامعه را امری قابل ستایش عنوان کردهاند.
به گفته این شهروندان؛ بر مبنای آنچه جداییناپذیری سیاست و دین از همدیگر خوانده میشود، علمای دینی به ویژه مراجع تقلید وظیفه دارند تا در تمامی امور مرتبط به سرنوشت جامعه به ویژه مسایل سیاسی و آسیبهایی که از این ناحیه متوجه شهروندان میگردد، با حساسیت و دقت ویژهای دخالت نموده و با موضعگیریهای آگاهانه و بهموقع، در رهایی و نجات جامعه پیشگام شوند.
3 آگوست 2024