در ادامه تنشها میان افغانستان و کشورهای همسایه، مقامات ایران و پاکستان بار دیگر از موقف تند و تنشزا در برابر کشور صحبت کردند.
کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش ایران گفته است که در زمینه مسدودسازی نوار مرزی ایران و افغانستان دیگران نمیتوانند برای ما تعیین تکلیف کنند. او با تاکید بر انجام انسداد مرزها، این کار را “امر متداول” در در تمام کشورها خوانده است.
فرمانده نیروی زمینی ارتش ایران، روز شنبه گفت که انسداد نوار مرزی ایران و افغانستان از مهمترین طرحهای ملی آن کشور است که در نواحی شمالشرق ایران اجرایی میشود. به نقل از او کار حصارکشی در نوار مرزی انجام شده و روند بسترسازی و جادهسازی آن بعدا آغاز خواهد شد.
بهنظر میرسد این اظهارات در واکنش به گفتههای ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت سرپرست صورت گرفته است که قبلا گفته بود طرح انسداد مرزی باید با توافق میان دو کشور عملی شود.
در سوی دیگر، در تداوم بحث و مناقشه تاریخی بر سر خط دیورند – نوار مرزی میان پاکستان و افغانستان- این موضوع بار دیگر میان دو کشور مطرح شده است.
وزارت خارجه پاکستان، موضعگیری تندی در برابر گفتههای عباس استانکزی معاون وزارت خارجه حکومت سرپرست مبنی بر عدم رسمیت مرز میان دو کشور داشته و آن را “ادعای واهی و خودخوانده” عنوان کرده است. این نهاد افزوده است که عبور و مرور افراد و مسافرین و داد و ستد کالا در مرز دو کشور براساس معیارهای روابط کشورها است. وزارت خارجه پاکستان همچنان گفته است: “هرگونه ادعای واهی و خیالی در مورد مرز میان افغانستان و پاکستان، نمیتواند واقعیتهای جغرافیا، تاریخ و حقوق بینالملل را تغییر دهد.”
اخیرا عباس استانکزی معاون سیاسی وزارت امور خارجه حکومت سرپرست در یک تجمع در ولایت لوگر، گفته بود که آنان هرگز خط دیورند را به گونه رسمی به رسمیت نشناختهاند و عبور و مرور از این خط، با ویزا و گذرنامه هرگز قابل پذیرش نیست. استانکزی همچنین گفته است که هیچکسی نمیتواند مردم دو سوی دیورند را از همدیگر جدا کند.
انوارالحق کاکر نخست وزیر موقت پاکستان نیز در مصاحبه با رسانههای پاکستانی گفته است که سازمان ملل متحد و ۲۰۶ کشور پذیرفتهاند که این یک مرز بینالمللی است و باوجود آن، افغانها در این باره چیزی بگویند یا نگویند من به این موضوع علاقهای ندارم.
موضوع خط دیورند از مباحث مناقشهبرانگیز میان پاکستان و افغانستان است که به باور برخی از کارشناسان، دلیل اصلی مداخلات سیاسی و تلاش برای روی کارآمدن حکومت تحت فرمان آن کشور در افغانستان به شمار میرود.
با اینوجود، تنش میان دو کشور به این موضوع خلاصه نمیشود. از مدتها بدینسو، با افزایش ناامنیها و تحرکات تخریبکارانه گروه طالبان پاکستانی، مقامات این کشور همواره افغانستان را متهم به پناهدادن و حمایت از تروریستان کرده و خواستار عمل کرد قاطعانه کابل درین راستا است.
13 اکتبر 2024
19 اکتبر 2024
15 اکتبر 2024
13 نوامبر 2024
13 اکتبر 2024
19 اکتبر 2024
9 نوامبر 2024