11 ژانویه 2024  
 ستاگیدیا  

یوناما: بازداشت دختران و زنان زمینه سرکوب آنان در خانه را فراهم می‌کند

یوناما: بازداشت دختران و زنان زمینه سرکوب آنان در خانه را فراهم می‌کند

هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با ابراز نگرانی نسبت به تشدید روند بازداشت زنان و دختران توسط «مقامات حاکم» به دلیل عدم رعایت «حجاب اسلامی»، گفته که این امر زنان را به سمت انزوای بیشتر می‌برد.

در اعلامیه‌ای که امروز (پنج‌شنبه، 21 جدی) از سوی این سازمان انتشار یافته، آمده است که «سرکوب زنان، محیطی مساعد برای مردان برای اجرای اقدامات سرکوب‌گرانه در خانه ایجاد می‌کند.»

بربنیاد این اعلامیه، از اول ماه جنوری تا کنون، شمار زیادی از دختران و زنان در کابل و شهر نیلی، مرکز دایکندی بازداشت شده و یا هم هشدار دریافت کرده‌اند.

در اعلامیه افزوده شده که برای آزادشدن و نجات این دختران از مجازات، «یک محرم یا سرپرست مرد ملزم به امضای نامه‌ای است که ضمانت اجرایی آینده را تامین می‌کند.»

هیات معاونت سازمان ملل افزود که در حال بررسی ادعاها در مورد «درخواست پول در ازای رهایی» بازداشت‌شدگان و نیز اتهامات مربوط به «بدرفتاری و بازداشت غیرقانونی» و «تاثیر نامتناسب عملیات‌های اجرایی بر اقلیت‌های مذهبی و قومی» است.

روزا اوتنبایوا، نماینده خاص سرمنشي سازمان ملل و رئیس هیأت معاونت سازمان ملل متحد گفته است که «اقدامات اجباری شامل خشونت فیزیکی به‌ویژه برای زنان و دختران افغان تحقیرکننده و خطرناک است.»

خانم اوتنبایوا اضافه کرده که «توقیف‌ها به دلیل بدنامی بزرگی که به همراه دارد، زنان افغانستان را در معرض خطر بیشتری قرار می‌دهد و اعتماد عمومی را از بین می‌برد.»

بازداشت زنان و دختران به دلیل «عدم رعایت حجاب اسلامی» با واکنش‌های گسترده‌ای در سطح بین‌الملل مواجه شده است. تا کنون چندین مقام سازمان ملل برعلاوه نهادهای مدافع حقوق بشر، احزاب سیاسی «در تبعید» و برخی از چهره‌های سیاسی کشور، این اقدام را محکوم کرده‌اند.

به رغم این واکنش‌ها، گزارش‌ها از مزار شریف حاکی است که نیروهای اداره «امر به معروف و نهی از منکر»، امروز در این شهر نیز دست به بازداشت دختران و زنان زده‌اند.

با این وجود، یوناما گفته که به صورت مستقیم با «مقامات حاکم» و «وزارت امر به معروف و نهی از منکر» صحبت کرده و خواستار آزادی فوری بازداشت‌شدگان گردیده است. این سازمان تاکید کرده با توجه به تداوم عضویت افغانستان در هفت سند کلیدی حقوق بشر بین‌المللی، قطع‌نامه 2681 شورای امنیت سازمان ملل از حکومت سرپرست خواسته است تا در راستای برعکس‌سازی پالیسی‌ها و اقدامات خود که بهره‌مندی زنان و دختران و از حقوق بشر و آزادی‌های اساسی را محدود می‌کند، گام بردارد.

در همین حال، ذبیح الله مجاهد، سخن‌گوی حکومت سرپرست با رد گزارش‌ها در مورد بازداشت زنان و دختران، گفته که شماری از زنان به منظور جلوگیری از «ترویج بدحجابی»، در حضور اعضای خانواده‌شان برای «توصیه و تنبیه» برای ساعاتی توقیف شده‌اند.