عبدالله نصرت
مسئولان در اداره دانشگاه بامیان میگویند که 49 درصد از دانشجویان این دانشگاه قادر به اشتراک در صنفهای درسی آنلاین نیستند. آنان تایید کردهاند که این دانشجویان در مناطق دوردست و کوهستانی زندگی میکنند و به انترنت دسترسی ندارند.
دکتر عبدالعزیز محبی، رئیس دانشگاه بامیان به ستاگیدیا گفت که بر بنیاد محاسبه انجامشده در روزهای اخیر، 51 درصد از دانشجویان این دانشگاه میتوانند با استفاده از برنامههای انترنتی به مواد درسی دست یابند و به دروس خود از این طریق ادامه دهند.
آقای محبی افزود، صنفهای آنلاین دانشگاه بامیان از 8 حمل سال جاری بدینسو با استفاده از برنامههایی چون گوگل کلاسروم، واتساپگروپ و انستاگرام آغاز شده بود: «هرچند دانشگاه، مواد درسی مورد نیاز دانشجویان را از طریق این سیستم به شماری از آنان توزیع کرد، اما پس مدتی استفاده از این شیوه غیر موثر تشخیص گردید.»
راهاندازی سیستم جدید
دانشجویان دانشگاه بامیان نیز تایید میکنند که برگزاری صنفهای درسی آنلاین با بهکارگیری برنامههای انترنتی، موثریت چندانی در پیشرفت دروس آنان نداشته است. آنان گفتهاند که انترنت تمامی شبکههای مخابراتی بیش از حد ضعیف است و در زمینه اشتراک آنان در صنفهای آنلاین کارایی چندانی ندارد.
محمدنسیم دادفر، یکی از این دانشجویان با تایید این موضوع گفت: «در بعضی از گروپهای انترنتی، پیوند/لینک دانلود تعدادی از کتابهایی که باید بخوانیم به اشتراک گذاشته شده است، اما بیشتر دانشجویان به دلیل ضعیف بودن انترنت، تا کنون حتا نتوانستهاند تمامی آنها را دانلود/بارگیری کنند.»
آقای دادفر اضافه کرد که اگر وزارت تحصیلات عالی، هرچه زودتر چارهای برای حل این مشکل نسنجد، روند تحصیل دانشجویان کاملا مختل خواهد شد.
با این وجود، رئیس دانشگاه بامیان از راهاندازی سیستم جدیدی برای برای برگزاری صنفهای آنلاین خبر داده است. او میگوید که وزارت تحصیلات عالی افغانستان به تازگی سیستمی را تحت نام «مدیریت تحصیلی» ساخته است که میتواند تسهیلات بیشتری را در زمینه دسترسی دانشجویان به مواد درسی و ادامه دروس آنان فراهم آورد.
آقای محبی تاکید کرد که در سیستم جدید برای هر استاد و دانشجو حساب کاربری جداگانهای ساخته شده است: «دانشجویان میتوانند از طریق این حسابها، به مواد درسی شامل صدا، ویدیو، چپتر/جزوههای درسی و سایر مواد آموزشی دسترسی داشته باشند.»
او گفت که از طریق همین سیستم تشخیص شده است که 51 درصد از دانشجویان دانشگاه بامیان امکان اشتراک در صنفهای درسی آنلاین را دارند.
سرنوشت 49 درصد دیگر چه میشود؟
محرومیت 49 درصد از دانشجویان دانشگاه بامیان از دسترسی به صنفهای آنلاین، روند تحصیل آنان را عملا به چالش کشیده است. آنان نمیدانند که چگونه به مواد درسی دست یابند، در نبود استاد به مطالعه آن بپردازند و سپس در امتحانات/آزمونها اشتراک کنند.
ظاهر امر نشان میدهد که وزارت تحصیلات عالی تا کنون موفق به یافتن راه حلی برای برطرفسازی این مشکل نگردیده است. با این حال، اداره دانشگاه بامیان گفته که سعی در کاهش تاثیرپذیری دانشجویان ساکن در مناطق دوردست از این مشکل دارند.
رئیس این دانشگاه تاکید کرد که تلاشها جریان دارد تا مواد درسی از طریق دانشجویانی که به آن دست یافتهاند، در اختیار آنعده از دانشجویانی قرار گیرد که به سبب عدم دسترسی به انترنت از اشتراک در صنفهای آنلاین بازماندهاند.
به دنبال شیوع ویروس کرونا در افغانستان، تمامی دانشگاهها و مراکز آموزشی و تحصیلی کشور تا هفته سوم ماه حمل سال جاری تعطیل اعلام شدند. این تعطیلی اما پس از گشترش شیوع این ویروس، تمدید شد و تا هنوز مشخص نیست برای چه مدتی ادامه خواهد یافت.
13 اکتبر 2024
19 اکتبر 2024
15 اکتبر 2024
13 نوامبر 2024
13 اکتبر 2024
19 اکتبر 2024
9 نوامبر 2024