سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که بهمنظور پاسخدهی به مشکلات موجود در زمینه ارائه خدمات درمانی، حمایت خود از 25 شفاخانه تحت کنترل وزارت صحت عامه حکومت سرپرست در سراسر افغانستان را از اوایل ماه جاری میلادی افزایش داده است.
بر بنیاد گزارشی که امروز (پنجشنبه، 30 سنبله) از سوی این سازمان انتشار یافته، این حمایتها شامل تامین داروهای ضروری و تجهیزات پزشکی به منظور تسهیل دسترسی 400 هزار بیمار به خدمات درمانی در سه ماه آینده را شامل میشود.
در گزارش آمده است که سازمان جهانی بهداشت، بین ماههای جنوری تا آگست سال جاری میلادی، در هماهنگی با 54 عضو دیگر «کلستر بهداشت و درمان» در افغانستان از طریق 979 مرکز درمانی در 333 ولسوالی در 34 ولایت کشور، به حدود 1.5 میلیون تن، خدمات درمانی بشردوستانه ارائه کرده است.
آمار سازمان جهانی بهداشت در این گزارش نشان میدهد که در این مدت، دسترسی 319 هزار و 68 تن در 226 مرکز درمانی در مناطق محروم و دشوارگذر در 29 ولایت، به خدمات درمانی تامین گردیده، 333 هزار و 24 کودک واکسین دریافت کرده و 1 هزار و 453 زن باردار از مراقبتهای دوران بارداری بهرهمنده شدهاند.
براساس این آمار، در این مراکز درمانی 6 هزار و 212 از مراقبتهای پس از زایمان و 17 هزار 924 تن دیگر از خدمات روان درمانی نیز مستفید شدهاند.
سازمان جهانی بهداشت همچنان از احتمال شیوع بیماری «ملاریا» و نبود امکانات تشخیص ابتلای افراد به این بیماری در کشور ابراز نگرانی کرده است. این سازمان، خواستار عرضه منظم داروهای درمان ملاریا در مراکز درمانی شده است.
سقوط نظام پیشین و بروز بحران ناشی از آن برعلاوه سایر بخشها، سیستم درمانی افغانستان را نیز با خطر فروپاشی مواجه کرده است. بحران کمبود بودجه باعث شده تا حمایت نهادهای بینالمللی از مراکز درمانی کشور بهشدت کاهش یابد.
پیشتر کمیته بینالمللی صلیب سرخ، حمایت خود از 33 شفاخانه در سراسر افغانستان را قطع کرد. سازمان جهانی بهداشت نیز گفته بود که برای تامین نیازهای اولیه بهداشتی در کشور تا آخر سال جاری میلادی به ۱۲۵ میلیون دالر بودجه اضافی نیاز دارد.
سازمانهای بینالمللی فعال در عرصه تقویت ارائه خدمات درمانی در افغانستان، تا کنون بارها نسبت به فروپاشی کامل نظام درمانی در کشور و پیامدهای «ناگوار» ناشی از آن هشدار دادهاند.
3 آگوست 2024