15 اکتبر 2023  
 سلیمان احمدی  

انکار جنایت‌های اسرائیل؛ غرب از حقوق بشر، تعریف دوگانه دارد

انکار جنایت‌های اسرائیل؛ غرب از حقوق بشر، تعریف دوگانه دارد

منازعه میان فلسطین و اسرائیل به‌سان یک درد مزمن و لاعلاج، دهه‌هاست که خاورمیانه را به یک نقطه آتش‌زا و در حال انفجار مبدل کرده است. باوجود تنش‌های دایمی و درگیری‌های پراکنده که تقریبا همیشه مشاهده می‌شود، گه‌گاهی جنگ‌های تمام‌عیار میان این دو طرف واقع می‌شود که منجر به تلفات بسیار گسترده و خسارات وسیع می‌گردد.

جنگ اخیر در نوار غزه که با حمله غافلگیرکننده نیروهای نظامی حماس به اسرائیل کلید خورد، یکی دیگر از خونین‌ترین جنگ‌های تاریخ این دو کشور است. این جنگ تا اکنون هزاران کشته و زخمی از دو طرف درگیر داشته است و حجم ویرانی‌های ناشی از آن نیز وحشت‌ناک می‌باشد.

دراین میان اما آن‌چه جالب است و قابل توجه، نحوه برخورد جهان و موضع‌گیری جامعه جهانی و به‌خصوص غرب با این قضیه است که مسایل زیادی را روشن می‌سازد.

یک‌جانبه‌گرایی غرب و اروپا و حمایت از قتل‌عام و کشتار فلسطینی‌ها توسط آنان امری است که نمی‌توان به‌سادگی از کنار آن گذشت. همه به وضوح می‌دانند که هر دو طرف قضیه آشکارا به نقض قوانین جنگی پرداخته‌اند و بدون درنظرداشت حقوق بشردوستانه بین‌المللی، تمام مرزها را درنوردیده و مرتکب جنایت‌های بی‌شماری گردیده‌اند.

گروه حماس که آغازگر حمله و درگیری به‌شمار می‌رود، غیر نظامیان و افراد ملکی را بدون هیچ تفکیکی به قتل رسانیده و یا گروگان گرفته است. هزاران موشک این گروه به‌سوی اهداف نامشخصی شلیک شده‌اند و در نتیجه ضمن آن‌که قربانی‌های زیادی از افراد ملکی گرفته‌اند، ویرانی‌های زیادی نیز به‌جا گذاشته‌اند. با این حال، حملات و تهاجمات انتقام‌جویانه اسرائیل، به مراتب وحشیانه‌تر و غیرانسانی‌تر از اقدامات گروه حماس بوده است. اجرای عملیات‌های هوایی و بمباردمان مناطق مسکونی و رهایشی نوار غزه با آن حجم وسیع، با هیچ منطقی قابل توجیه و دفاع نیست. این‌که حماس مرتکب جنایت جنگی شده است، به‌هیچ صورتی مجوز عمل به مثل را به اسرائیل صادر نمی‌کند، زیرا هیچ اشتباهی را نباید با اشتباه دیگری پاسخ داد. ضمن آن‌که همین‌اکنون هم اگر بررسی و ارزیابی دقیقی از میزان تلفات و خسارات هردو طرف صورت گیرد، ثابت خواهد شد که اسرائیل کشتار بیش‌تری را مرتکب شده و آسیب‌های بیش‌تری را به نوار غزه تحمیل کرده است.

آمریکا و غرب در هماهنگی با متحدان اروپایی و آسیایی خویش اما، موضع‌گیری کاملا یک‌جانبه و یک‌سویه‌ای را اتخاذ کرده‌اند. آن‌چه آنان بیان می‌کنند، دقیقا بیان‌گر این نکته است که مفاهیمی چون حقوق بشر، اختصاص به گروهی از انسان‌ها دارد و تعداد دیگری از انسان‌ها شایسته برخورداری و بهره‌مندی از آن نیستند. رسانه‌های غربی و وابسته به غرب هم، با زیرپاکردن تمام اصول کار حرفه‌ای، کاملا جانب‌دارانه عمل می‌کنند و با برجسته‌سازی عمل‌کرد غیرقانونی و ضد انسانی حماس، تمام جنایت‌ها و قتل‌عام فراگیری که توسط اسرائیل در نوار غزه صورت می‌گیرد را نادیده می‌گیرند و از کنار آن می‌گذرند.

بنابراین، به‌سادگی می‌توان پی برد که دنیا و سیاست آن به‌گونه کامل در اختیار غرب و متحدان آن است. ارزش‌های حقوق بشری، دموکراسی و مفاهیمی از این دست، فقط با معیارهای خاص آنان تعریف می‌گردد و از زاویه دید منحصربه‌فردی به آن نگریسته می‌شود که بر مبنای منافع ملی غرب و غربی‌ها استوار است.

انسان در نفس خود بدون در نظرداشت هیچ معیاری دارای کرامت انسانی است و در همه عرصه‌ها از حقوق و امتیازات مساوی و یک‌سانی برخوردار است. فلسطینی بودن و یا اسرائیلی بودن، باعث برتری و تفکیک در حقوق بشری نیست و نباید برخورد دوگانه صورت گیرد.