9 فوریه 2021  
 عنایت الله ضیا  

فرمانده سنتکام: امریکا اقدامات طالبان و توافق‌نامه دوحه را بررسی می‌کند

فرمانده سنتکام: امریکا اقدامات طالبان و توافق‌نامه دوحه را بررسی می‌کند

فرمانده سنتکام (ستاد مرکزی فرماندهی امریکا) گفته است که سطح خشونت‌ها در افغانستان بسیار بلند است و به همین دلیل، توافق‌نامه دوحه و اقدامات طالبان مورد بررسی قرار می‌گیرند.

جنرال کنت مکنزی، در یک گفتگوی آنلاین که با میزبانی انستیتوت خاور میانه برگزار شده بود، گفت که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان باید مبتنی بر شرایطی باشد که پیش می‌آید. آقای مکنزی با ابراز نگرانی از اقدامات کنونی طالبان تاکید کرده که عملکرد این گروه، خروج سربازان امریکایی از افغانستان را پیچیده می‌کند.

او افزود که ترورهای هدفمند و حمله بر نیروهای امنیتی افغانستان ادامه یافته و طالبان خشونت‌ها در این کشور را افزایش داده است: «هرچند این گروه حملات خود بر سربازان خارجی را متوقف کرده است اما میزان خشونت‌ها در افغانستان هم‌چنان بلند است؛ چیزی که نیاز است به آن توجه صورت گیرد.»

این چندمین بار است که مقام‌های امریکایی از بلند بودن سطح خشونت‌ها در افغانستان ابراز نگرانی کرده و از بررسی توافق‌نامه امریکا با طالبان خبر داده‌اند. پیش از این، مشاور امنیت ملی و وزرای دفاع و خارجه امریکا نیز از بازنگری این توافق‌نامه سخن گفته بودند.

اخیرا لیندزی گراهام، یک سناتور جمهوری‌خواه امریکایی نیز تاکید کرده است که ماموریت نظامیان امریکایی در افغانستان پس از ماه می سال جاری میلادی نیز ادامه خواهد یافت. آقای گراهام، در مصاحبه‌ای با شبکه خبری سی‌بی‌اس، گفته که سربازان امریکایی زمانی از افغانستان خارج خواهند شد که شرایط و اوضاع امنیتی در این کشور بهتر گردد.

پیشتر کانگرس امریکا از رئیس‌جمهور این کشور خواسته بود تا سرعت خروج این سربازان از افغانستان را کاهش دهد تا وضعیت امنیتی امنیتی در این کشور بهبود یابد.

در گزارش یک گروه ایجادشده از سوی کانگرس امریکا تحت عنوان «گروه مطالعه افغانستان» به ریاست جوزف دانفورد، آمده است که خروج شتاب‌زده نظامیان امریکایی از افغانستان، زمینه‌های تقویت بی‌ثباتی در منطقه و قوت‌گیری شبکه القاعده را فراهم آورده و منجر به جنگ‌های داخلی در این کشور خواهد شد.

در گزارش هشدار داده شده که «دادن پیروزی به طالبان» و خروج نیروهای امریکایی از افغانستان تا پایان ماه می سال جاری میلادی بدون درنظرداشت چگونگی پیشرفت گفتگوهای صلح، می‌تواند باعث فروپاشی دولت این کشور گردد.

امریکا در حال حاضر ۲۵۰۰ سرباز و ناتو ۱۰ هزار نیروی نظامی در افغانستان دارند. بر اساس توافق‌نامه امریکا و طالبان که در ماه فبروری ۲۰۲۰ در دوحه به امضا رسید، این کشور باید تمام نیروهای خود را تا پایان ماه می سال جاری میلادی از افغانستان خارج کند. این کار در بدل تعهد طالبان مبنی بر قطع رابطه با سایر گروه‌های تروریستی به‌خصوص شبکه القاعده در افغانستان صورت می‌گیرد.

این درحالی است که وزارت خزانه‌داری امریکا چندی پیش با انتشار گزارشی اعلام کرد که طالبان رابطه خود با القاعده را حفظ کرده است. بر بنیاد این گزارش، این دو گروه هم‌چنان متحدان هم‌دیگر در افغانستان باقی مانده‌اند.