28 آوریل 2020  
 آمنه احمدی  

«عملکرد زنان پلیس در بامیان در سطح افغانستان نمونه است»

«عملکرد زنان پلیس در بامیان در سطح افغانستان نمونه است»



در بامیان؛ تنها ولایت امن افغانستان که از شـرایط مساعدی برای کار و فعالیـت زنان در جامـعه برخوردار است، حضور زنان در صفوف نیروهای پلیس افزایش قابل ملاحظه‌­ای یافتـه است. هم‌­اکنـون ده­‌ها تن از زنان در بخش­‌های مختلف فـرماندهی پلیس بامـیان در راستای تامین امنیت این ولایت فعالیت دارند.

مـقام­‌های امنیتی در بامـیان تایید می‌­کنند که حضور زنان در این کسوت، موثریت غیرقابل‌انکاری در پیگیری جرائم و حفظ امنیـت در این ولایت داشته است. بر بنیاد آمـار ارائه ­شده از سوی آن­‌ها، در حال حاضر 56 زن با رتبه­‌های متفاوت در این نهاد امنیتی کار می‌­کنند

محمدصادق مرادی، فرمانده پلیس بامیان گفت که وزارت داخله افغانستان متعهد است تا از زنان پلیس حمایت کند: ”این وزارت به‌­عنوان یکی از نهادهای امنیتی مسئول اجرای قانون، حضور زنان در صفوف پلیس را یکی از نیازهای اساسی و مبرم برای ارائه خدمات بهتر و یکسان به زنان و مردان و حفظ نظم اجتماعی می‌­داند.“

آقای مرادی افزود که در نبود پلیـس زن، مـمکن است مشکلات بزرگی در مسیر پیگیری برخی از قضایا و رویدادها قرار گیرد. او تاکید کرد که پلیس زن در موارد بسیاری برای بازرسی خانه­‌ها، بررسی قضایای مــرتبط به خشونت­‌های خانوادگی، تامین امنیت محافل و مجالس عمومی و تعقیب بعضی از جرائم جنایی نقش موثری بازی می­‌کند.

حضور زنان در صفوف پلیس ملی در بامیان برخلاف سایر عرصه‌­ها در ابتدا با انتقادهایی از جانب مردم مواجه شده بود. از همین رو، تا چنـد سال پیش فقط تعداد محدودی پلیـس زن به‌عنـوان بخشی از نیروی تامین­‌کننده امـنیت بامیان، در فرماندهی پلیس این ولایت کار می‌­کردند.

با آشکار شدن اهمیت ضـرورت مشــارکت زنان در امر تامین امنیت، موانع اجتماعی موجود در این زمینه برداشته شدند و تعداد بیــشتری از زنان این فرصـت را یافتند تا پس از گذراندن دوره­‌های آموزشی، به صـفوف پلیس ملی بپیوندند.

دولت تلاش دارد تا شمار بیشتری از زنان را جذب نیروهای پلیس کند. برای همیـن، وزارت داخله افغانستان در راستای تشویق زنان برای پـیوستن به صفوف پلیس ملی، امتیازات ویژه­‌ای را برای آن­‌ها قائل شده است.

دگروال ناهید عیار، مدیر عمومی جندر و حقوق بشر فرماندهی پلیس بامیان می­‌گوید: ”در حال حاضر، آن‌عده از زنانی که در کنار حضور در صفوف پلیس ملی، در دانشگاه‌ها تحصیل می‌کنند، 6000 افـغانی امتیاز اضـافی دریافت می­‌کنند و علاوه بر آن، دانشگاه‌ها نیز در شهریه/فیس هر سمسمتر تحصیلی، 30 درصـد تخفیف بـرای آن­‌ها درنظر می‌­گیرند. همچنان برای نگهداری از کودکان این زنان، ماهانه 5000 افغانی اختصاص یافته است.“

نهادها و موسسات همکار با پلیس در بامیان نیز سعی کرده‌­اند تا توانمندی­‌ها و مهـارت­‌های زنان پلیس در بامـیان را افزایش دهند. آن­‌ها تا کنون چندین کارگاه آموزشی و سمینار را در این راستا برگزار کرده‌­اند.

زنان پلیـس در بامـیان از گسترش همکاری‌­ها برای ارتقای ظرفیتشان ابراز خرسندی می‌کنند. آن­‌ها می‌­گویند که در نتیجه همین همکاری­‌ها، در حال حاضر می‌­توانند کارشان را به­‌صورت بهتری انجام دهند.

طوطی امیری، یکی از ماموران پلیس زن در بامـیان می­گوید که حضور زنان در تشکیل پلیس، همانند وجود داکتر در جامعه ضروری است: ”خوشحالم که  به پلیس ملی پیوست‌ه­ام و می­توانم در کنار مردان، در حفاظت از سرزمین و مردمم سهیم باشم. امیدوارم که همه به‌­ویژه مردم به حمایت از ما ادامه دهند تا به جامعه‌­ای عاری از هرگونه جرم و جنایت دست یابیم.“

زنان پلیس در بامیان در انجام کارشان با مشکلاتی هم روبرو هـستند. وجود باورهای زن­‌سـتیزانه در ساختار پلیـس، کمبود تجـهیزات و امـکانات و نبود فرصت‌های مساوی برای ارتقای شغلی و احراز پست‌های کلیدی، از جمله این مشکلات‌­اند. با این حال، زنان پلیس در بامیان مدعی‌­اند که عملکردی نمونه در سطح افـغانستان داشته‌­اند و امیدوارند تا به پیشرفت­‌های بیشتری دست یابند.