حداقل در دو دهه اخیر که افغانستان با عبور از رژیم طالبانی، ره بهسوی رسیدن به نظام دموکراتیک و حکومتهای مردم سالار پیموده است، نهادها و سازمانهای معتبر بینالمللی که با جمعآوری معلومات و تحلیل آماری علمی، همهساله بهگونه منظم، رتبهبندی کشورها از نظر موجودیت فساد و کشت، تولید و ترانزیت مواد مخدر در سطح جهان را ترتیب و اعلام میکنند، همواره افغانستان را در رده فاسدترین کشورها قرار داده و این کشور را بزرگترین تولیدکننده مواد مخدر در جهان لقب دادهاند. جایگاه شوکآور و تکاندهنده افغانستان درین ردهبندیها، همهساله زنگ خطر جدی را بهصدا در میآورد و این پیام را به مردم و دولت افغانستان و جامعه جهانی مخابره میکند که برای مهار فساد و محو کشت و تجارت مواد مخدر درین کشور باید بیشتر از گذشته جدیت بهخرچ دهند و به قول معروف کمرها را از هفت جا ببندند تا این پدیدههای ویرانگر و مخرب را که بهعنوان تهدیدهای جهانی به حساب میآیند، لجام بزنند.
ظاهرا اما آنچه تجارب سالیان پسین روایت میکند، با وجود صرف هزینههای سنگین میلیارد دالری در روند مبارزه با فساد اداری و کاهش و محو مواد مخدر و تاسیس و فعالیت ادارات متنوع و موازی زیادی برای عملیسازی استراتژیهای ترتیبشده درین خصوص، برایند و خروجی مثبت و امیدوارکنندهای بههمراه نداشته است.
ریشههای کهنه و ضخیم فساد اداری در تمام لایههای نظام درهم تنیدهاند و بسان تار عنکبوت، مردم و نهادهای حکومتداری را به گروگان و اسارت گرفتهاند. این پدیده نامیمون در کنار آن که مانع و چالش بسیار اساسی و بنیادی در مسیر انکشاف و ترقی کشور ایجاد کرده است و میزان زیادی از منابع را بهسوی ذخیرهگاههای شخصی سرازیر میکند، ارائه خدمات عامه برای شهروندان را نیز به میزانی با اختلال جدی مواجه ساخته است که مردم و اتباع کشور، مراجعه به ادارات دولتی را فقط از روی اجبار و در مواقع خیلی ضروری میپذیرند و در نتیجه، فقط افسردگی و روانپریشی را نصیب میشوند.
حضور و نفوذ عمیق و فراگیر مافیای مواد مخدر در درون و در قدمههای مختلف نهادهای دولتی و حکومتی امری نیست که بشود آن را کتمان کرد و یا نادیده گرفت. هیچ مقام عالی رتبهای تا اکنون موفق نشده است با صراحت و شجاعت ادعای عدم موجودیت فساد اداری، فرهنگ زشت و ناپسند رشوهستانی و حیفومیل منابع را مطرح کند و یا آن را ثابت سازد. اما در کنار آن ادعاها و شعارهای بزرگ و دهنپرکنی از مقامات دولتی در ردههای مختلف در جهت مبارزه با فساد اداری و یا مبارزه با مواد مخدر مطرح شدهاند و نهادهای زیادی درین زمینه فعالیت داشتهاند و از منابع و داراییهای ملی استفاده کردهاند. ادعاهایی که هیچگاهی نتیجه ملموس و تاثیرگذاری که بهبود آشکار وضعیت و تغییر در وضعیت را نشان دهند، در پی نداشته است.
اوج و عمق فاجعه آنگاهی هویدا میگردد و مهر تایید بر موجودیت فساد و نفوذ مافیا در دستگاه حکومت میکوبد که خبر دستگیری و بازداشت 6 تن از مقامات و افسران مبارزه با مواد مخدر فرماندهی امنیه کابل، سرخط رسانهها میشود و روسیاهی دیگری را برای ملت ستمبهدوش کشور ثبت تاریخ میسازد. اعتراف دردناک و تلخ سخنگویان وزارت امور داخله مبنی بر رهبری یکی از بزرگترین شبکههای تکثیر و توزیع مواد مخدر توسط این گروه، صراحتا به معنی تایید و تصدیق گفتههای شهروندان کابل است که از حضور شبهنگام موترهای لوکس و مودل بالا در اطراف پل سوخته – مرکزیترین محل تجمیع معتادان مواد مخدر در کشور- و توزیع گسترده مواد مخدر در میان معتادان حکایت میکنند. با این حال، هر عابر و رهگذری که اندازه دو دقیقه در اطراف پل سوخته و یا سایر محلاتی که معتادان در آن حضور دارند توقف و دقت کند، به آسانی قادر به تشخیص و شناسایی چندین تن از فروشندگان و تکثیرکنندگان مواد مخدر میشود. گاهی حتی مواد مخدر را بسان دستفروشان عادی بدون هیچ ترسوهراسی میفروشند و بهگونه علنی به بازاریابی میپردازند. بنابرین هیچ عقل سلیم و هیچ منطقی نمیتواند بپذیرد که دولت و نهادهای حکومتی با این طول و عرض، قادر نیست در گوشهای از پایتخت، روند توزیع و تکثیر مواد مخدر را کنترل و عاملین آن را شناسایی و بازداشت کند، مگر اینکه بپذیریم حلقههایی وجود دارند که از روی تعمد چنین فضای باز و بدور از پیگرد و نظارت را برای تجارت مواد مخدر بوجود آوردهاند.
از سوی دیگر، خیلی بعید به نظر میرسد که فقط 6 تن از افسران پولیس، قادر باشند یکی از بزرگترین شبکههای تکثیر و توزیع مواد مخدر در کابل را رهبری و مدیریت کنند. به احتمال خیلی زیاد، بررسی و پیگیری دقیق و کارشناسانه این پرونده، راه را بهسوی دستیابی به منابع اصلی و رهبران کلیدی این شبکه و سایر شبکههای این چنینی بازخواهد کرد. بنابرین نظارت جدی نهادهای بینالمللی و جامعه مدنی کشور از پیشبرد و طی مراحل این پرونده ضروری به نظر میرسد تا نهادهای کشفی، عدلی و قضایی بتوانند بدور از فساد موجود و فشارهای سیاسی، این پرونده را بهشکل قانونی و مسلکی بهپیش ببرند و در کنار مجازات بازداشت شدگان، شرکا و رهبران احتمالی این شبکه را که تا اکنون افشا نشدهاند، شناسایی و با تنبیه و مجازات آنان، روند بدبخت سازی یک ملت را توقف داده و تاریک اندیشان و تبهکارانی که همهروزه صدها و هزاران انسان فقیر، افسرده و دردمند این سرزمین را بهسمت سرنوشت تاریک و سیهروزی سوق میدهند تا ثروت و زر بیندوزند، نابود گردند.
24 آگوست 2024
22 آگوست 2024
18 آگوست 2024
24 آگوست 2024