4 ژوئن 2024  
 ستاگیدیا  

قزاقستان “طالبان” را از لیست گروه‌های تروریستی خارج کرد

قزاقستان “طالبان” را از لیست گروه‌های تروریستی خارج کرد

کشور قزاقستان به عنوان اولین کشور آسیای میانه، گروه “طالبان” را که هم‌اکنون بر افغانستان حاکمیت دارد و حکومت سرپرست کنونی را تشکیل را داده است، از فهرست گروه‌های تروریستی بیرون ساخت.

قاسم جومارت توقایف رئیس جمهوری این کشور، این خبر را در نشست روسای مجالس کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی که در شهر آلماتی برگزار شده بود، اعلام کرد.

رئیس جمهور قزاقستان هدف از انجام این کار را چنین گفته است: “با در نظر داشت اهمیت توسعه و انکشاف همکاری‌های تجاری و اقتصادی با افغانستان و امکان باقی ماندن این گروه در دراز مدت، قزاقستان آن را از لیست گروه‌های تروریستی خارج کرده است.”

آقای جومارت همچنین تاکید ورزیده است که مشارکت فعالانه افغانستان در روابط منطقه‌ای یک امر مهم و استراتژیک است که باید انجام شود.

در همین‌حال، با وجود آنکه قزاقستان از گذشته نیز تعاملات و روابط اقتصادی و تجارتی با حکومت سرپرست افغانستان داشته است و با گذاشتن یک گام دیگر، خارج کردن “طالبان” از فهرست گروه‌های تروریستی را نیز اعلام کرده است، اما وضعیت در منطقه و به خصوص آسیای میانه یک‌سان نیست و موضع‌گیری‌های متفاوتی نسبت به این مسئله صورت گرفته است.

روسیه نیز پیشتر برای خارج ساختن حکومت سرپرست افغانستان از فهرست گروه‌های تروریستی اعلام آمادگی کرده و گفته بود که در این مورد با شرکای خود در آسیای میانه مذاکره کرده و تصامیم مشترکی را خواهند گرفت. این امر نشان می‌دهد که تاثیرگذاری سیاست‌های روسیه در منطقه همچنان وجود دارد و اقدام قزاقستان نیز ممکن است از همین امر متاثر باشد.

با این‌وجود، کشورهایی چون ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان تا هنوز به‌گونه رسمی درین خصوص چیزی نگفته‌اند. اگرچه رستم امام‌علی رئیس پارلمان تاجیکستان در همین نشست گفته است که فعالیت بیشتر از سه هزار مدرسه دینی در افغانستان، خطر انتقال “ایدئولوژی مخرب” ازین کشور به کشورهای آسیای میانه را تقویت می‌کند. او همچنین هشدار داده است که افغانستان یک‌بار دیگر به بستر تروریزم مبدل گردیده و ده‌ها گروه تروریستی درین کشور در حال تقویت جایگاه خود هستند.

با آن‌که کشورهای تاجیکستان، قرقیزستان و حتی روسیه “طالبان” را تا هنوز در لیست گروه‌های ممنوعه شان دارند، اما روسیه همواره بر تعامل با افغانستان تاکید داشته است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در گذشته گفته است که حکومت سرپرست افغانستان قلمرو این کشور را در کنترول دارند و حاکمان کنونی افغانستان هستند، بنابرین باید واقعیت را در نظر گرفته و روابط برقرار گردد. این موضع‌گیری مورد استقبال حکومت سرپرست افغانستان نیز قرار گرفته بود.

دیده شود که اقدام اخیر قزاقستان چه تغییراتی را در سیاست کشورهای منطقه و جهان به‌وجود خواهد آورد و تعاملات آینده با افغانستان چگونه رقم خواهد خورد.