19 ژوئن 2023  
 سهیلا حصین  

واکنش‌ها به کوتاهی در حفاظت از بند امیر؛ «کاش فرهنگ ما هم مثل مدل موترمان بالا بود»

واکنش‌ها به کوتاهی در حفاظت از بند امیر؛ «کاش فرهنگ ما هم مثل مدل موترمان بالا بود»

انتشار عکس‌های‌ افرادی که در روزهای اخیر وسایط‌ نقلیه‌شان را به ساحات ممنوعه بندامیر برده بودند، انتقاد شهروندان و فعالان فرهنگی را برانگیخته است. این فعالان به نحوه‌ی مدیریت پارک ملی بندامیر اعتراض دارند و خواهان توجه جدی مسئولان به موارد این‌چنینی هستند.

«بند امیر زیبا»، یک کاربر شبکه‌های اجتماعی، با اشاره به شکار غیرقانونی پرندگان در ولسوالی یکاولنگ بامیان در فیسبوک‌ نوشته است که «همه در مقابل قانون یک‌سان‌اند و باید آن‌را رعایت کنند. لطفاً پرندگان، حیوانات وحشی و ماهیان را شکار نکنید هرچند که شما امروز تفنگ به دوش دارید!»

این کاربر در ادامه خطاب به نیروهای مسلح نوشته است که «در هنگام ورود به بندامیر موترهای‌تان را در پارکینگ‌ها پارک کنید و از بردن آن در زیر آبشارها و کنار بندها خودداری کنید. این طبیعت زیبا را تخریب نکنید. حالا در وطن نه آمریکایی است و نه کدام کافر دیگر. این طبیعت زیبا از ما و شماست! بگذارید زیبا بماند!»

جاویدعلی احساس، یک کاربر دیگر نوشته است که «اکثریت ما آداب پارک رفتن را نمی‌دانیم، مسئول پارک باید با  استفاده از فرصت، همان‌جا که پول می‌گیرد و تکت می‌دهد به گردشگران توصیه کنند.»

احساس گفته است که مسئول حفاظت از پارک‌ ملی بند امیر به دلیل این سهل‌انگاری‌اش باید از سوی فرماندهی امنیه بامیان احضار و توصیه شود. او خطاب به بازدیدکنندگان گفته که «بند امیر ساحه حفاظت شده است و بردن موتر بیرون از پارکینک، جدا ممنوع است.»

photo: FB/ Anwar Saadatyar

او در مطلبی که بعدا از صفحه‌اش برداشته، آرزو کرده است که «کاش سویه فرهنگی ما نیز مثل مودل موتر ما بالا بود.»

میثم نظری، استاد دیپارتمنت گردشگری دانشگاه بامیان به ستاگیدیا می‌گوید که بر اساس لایحه و مقررات کمیته حفاظت از بندامیر، بردن وسایط نقلیه در نزدیکی بند ممنوع است.

نظری توضیح داد که این کار فشار بر سیستم جیولوژیکی بند را افزایش می‌دهد و باعث فرسایش و از بین رفتن خاک و نباتات آن می‌شود.

او گفت که در این روزها که هوای بامیان برای حضور گردشگران مساعد است، اما شمار از آن‌ها «رفتارهای نابهنجار» در پارک ملی بندامیر دارند.

این استاد دانشگاه بامیان تاکید کرد که پارک و ورود وسایط نقلیه در اطراف جهیل که ساحه حفاظت شده است، ممنوع است و مسئولین در مورد باید پاسخ‌گو باشند.

ریاست زراعت و مالداری بامیان که مدیریت پارک ملی بندامیر را به عهده دارد، به تماس و پیام ستاگیدیا در مورد انتقاد شهروندان و کاربران شبکه‌های اجتماعی پاسخ نداد.

با این حال، صبور ‌سیغانی، سخنگوی والی بامیان می‌گوید که اداره محلی به حفاظت از زون ایکولوژیکی متعهد است. سیغانی روز گذشته گفت که عبدالله سرحدی والی بامیان به ریاست زراعت دستور داده است تا به هیچ گردشگر اجازه ندهد وسایطش را در داخل ساحه حفاظت شده پارک ببرد.

او گفت: «عکس‌ واسطه‌های نقلیه‌ای که در صفحه‌های مجازی از داخل پارک منتشر شده، صرفا یک روز و فقط دقایقی در داخل زون ایکولوژیکی داخل شده بودند.»

او افزود که والی بامیان به هدف رسیدگی به این موضوع، نشستی را با مسئولین پارک ملی بندامیر به‌زودی برگزار می‌کند.

بندامیر؛ جاذبه‌ای طبیعی در هفتاد کیلومتری شهر بامیان، چهارده سال قبل به‌عنوان نخستین پارک ملی کشور از سوی دولت وقت شناخته شد که در مجموع شامل هفت بند می‌شود.

Photo: FB/ Anwar Saadatyar

طبق معلومات، پارک ملی بندامیر سه ساحه حساس دارد که در آن هر گونه فعالیت ممنوع قرار داده شده است. عکس‌هایی که به‌تازگی از بندامیر که منتشر شده‌اند، از ساحه به شدت محافظت شده‌اند که حتی بردن مواشی در آن زون ممنوع است و تنها پیاده روی جواز دارد. این ساحه همان محدوده‌ای است که دور آن، سیم‌های خاردار کشیده شده است. ساحه دیگر، زون حساس است که در فاصله صد متری بند قرار دارد و در آن نیز فعالیت‌هایی نظیر راندن و پارک موتر، ممنوع است. ساحه سوم، زون حایل است که برخی فعالیت‌ها در آن هم جواز ندارد.