شورای عالی مردمی جنبش روشنایی و شماری از فعالان مدنی بامیان، شامگاه روز گذشته با برگزاری مراسم شمعافروزی برای گرامیداشت از قربانیان حمله تروریستی بر شفاخانه صد بستر دشت برچی ، از بیتوجهی حکومت به افزایش حملات تروریستی بر هزارهها به شدت انتقاد کردند. آنان این رویداد را تداوم نسلکشی هزارهها عنوان کرده و حکومت را در تامین امنیت مردم ناکام میدانند.
براساس آخرین آماری که از سوی وزارت صحت افغانستان منتشر شده است، در حمله تروریستی دو روز پیش بر بخش نسائی ولادی شفاخانه صد بستر دشت برچی، 24 تن کشته و 16 تن زخمی شدهاند. برپایه این آمار، نیروهای امنیتی 18 نوزاد را از این شفاخانه به سایر شفاخانهها منتقل کردهاند.
اعضای شورای عالی مردمی جنبش روشنایی و شهروندان بامیان، حکومت و نهادهای امنیتی زیر چتر آن را مقصر اصلی اینگونه رویدادها میدانند. در قعطنامهای که از سوی این شورا انتشار یافته، آمده که «آشکار است که با وجود حملات مکرر و پیهم تروریستی بر مناطق هزارهنشین غرب کابل و قربانی شدن صدها تن از شهروندان کشور، تا اکنون هیچ تغییر محسوسی در اقدامات و برنامهریزیهای پیشگیرانه امنیتی که بتواند اطمینان را به مردم برگردانده و مانع انجام حملات شود، به ملاحظه نرسیده است. بربنیاد دقعطنامه، فرار نیروهای امنیتی حاضر در نزدیکی ساحه پس از شنیده شدن صدای گلولهباری، این را ثابت میکند که حکومت و نهادهای امنیتی هیچگاهی به فکر تامین امنیت مردم و نجات جان آنان نبوده است.
«استفاده سیاسی از رویدادهای تروریستی»
حملات تروریستی بر هزارهها در پنج سال اخیر، افزایش بیپیشینهای یافته است. در این مدت چندین بار به مراکز آموزشی، مساجد، ورزشگاهها، اعتراضات مدنی و مراسمهای مذهبی و سیاسی آنان حملات خونباری صورت گرفته است. تا کنون مسئولیت بیشتر این حملات به شمول حمله بر شفاخانه صد بستر برچی را گروه داعش به عهده گرفته است.
اعضای شورای عالی مردمی جنبش روشنایی و شهروندان بامیان اما این موضوع را شکبرانگیز خواندهاند. در قعطنامه این شورا گفته شده که «انکار طالبان از ارتکاب این جنایت به خودی خود پرسشبرانگیز است، زیرا در گذشتههای نزدیک، آقای غنی از شکست کامل داعش در افغانستان خبر داده بود. با این حساب، با وجود انکار طالبان و ناتوانی طبیعی داعش پس از شکست درین کشور، چه فرد و یا گروهی میتواند عامل این رویداد باشد؟ از سوی دیگر این فرض نیز ممکن است واقعیت داشته باشد که ادعای شکست داعش در افغانستان دروغ محض بوده و مصرف سیاسی داشته است. در بعد دیگر، این امکان نیز وجود دارد که طالبان با زیرپاگذاشتن توافقنامه صلح با آمریکا، این جنایت بیپیشینه را سازماندهی کرده و به عمد، انجام آن را انکار میکند.»
در قعطنامه آمده که «ارگ و نهادهای امنیتی زیر چتر آن بهعنوان مسئولین مستقیم و درجهیک تامین امنیت مردم، باید به شبهات موجود در اذهان عامه پاسخ دهند و در مورد اینکه چرا در طول سالیان اخیر هزارهها در معرض حذف، نابودی و قتلعام قرار گرفتهاند و حتی نوزادانشان به قتل میرسند تا حلقه و سلسله نسلکشی هزارهها تکمیل گردد، پاسخگو باشند.»
«مسئولیت تامین امنیت به مردم واگذار گردد»
اعضای شورای عالی مردمی جنبش روشنایی و شهروندان بامیان همچنان هشدار دادهاند که صبر مردم به پایان رسیده و حکومت نباید تلاش کند تا این بار نیز مردم را بفریبد. در قعطنامه این شورا گفته شده که ترفند همیشگی حکومت در توظیف هیئت حقیقتیاب دیگر رهگشا نیست و نمیتواند یکبار دیگر به فریب اذهان عامه منجر شود.» قعطنامه تاکید کرده است که نهادهای امنیتی باید در برابر مردم حاضر شده و با بیان حقایق، یا تعهد دهند که با جدیت به تامین امنیت مردم اقدام میکنند و یا اعتراف به ناکامی و ناتوانی کرده و تامین امنیت مناطق را به خود مردم واگذار نمایند، در غیر صورت آنان مجبورخواهند شد تا سرنوشت خویش را با دستان خود رقم زده و به نسلکشی هزارهها پایان بخشند.»
حمله بر شفاخانه صد بستر دشت برچی با واکنشهای گستردهای مواجه شده است و اعتراضات گستردهای را در پی داشته است. از روز گذشته بدینسو، کاربران شبکههای اجتماعی با راهاندازی طوفان تویتری، خواستار پیگیری این رویداد از سوی مجامع بینالمللی شدهاند.
افزون براین، شماری از نهادهای حقوق بشری ملی و بینالمللی نیز این رویداد را تقبیح کردهاند. کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان با انتشار اعلامیهای، حمله بر این شفاخانه به عنوان یکی از نهادهای مصئون را براساس حقوق بشردوستانه بینالمللی کنفوانسیونهای ژنو و اساسنامه دادگاه کیفری بینالمللی، از مصادیق جنایات و جرائم جنگی خوانده و خواستار تحت پیگیرد قرار دادن عاملان آن شده است.
3 آگوست 2024