26 آوریل 2020  
 ستاگیدیا  

نخستین خبرگزاری در بامیان آغاز به فعالیت کرد

نخستین خبرگزاری در بامیان آغاز به فعالیت کرد

نظیفه حیدری

تیم رسانه‌ای ستاگیدیا که در ده سال گذشته اقدام به ایجاد چندین رسانه چاپی در بامیان و دایکندی کرده است، بعد از ظهر امروز نشرات انترنتی خود را طی محفلی به‌گونه رسمی آغاز کرد. این نخستین خبرگزاری است که در نزدیک به دو دهه گذشته در بامیان ایجاد گردیده است.

هفته‌نامه‌های صدای جوان، نگاه جوان و ستاگیدیا از رسانه‌هایی‌اند که تا کنون از سوی این گروه رسانه‌ای تاسیس شده و در بخش‌های وسیعی از بامیان و سایر مناطق مرکزی افغانستان فعالیت داشته‌اند. اکنون خبرگزاری راه‌اندازی‌شده از سوی این تیم رسانه‌ای، دامنه فعالیت‌های آن را فراتر از مرزهای بامیان و افغانستان گسترش داده است.

محمدزمان احمدی، مدیرمسئول هفته‌نامه و خبرگزاری ستاگیدیا گفت که هرچند شمار زیادی از رسانه‌های ملی و بین‌المللی در بامیان خبرنگار دارند، اما هیچ‌گاهی خبرهای این ولایت را آن‌گونه که باید انعکاس نداده‌اند: «نبود رسانه‌‌های رسالت‌بدوش که خبرهای مربوط به رویدادهای بامیان، مشکلات مردم و خواست‌های آنان را مبتنی بر اصول خبرنگاری بازتاب دهند، باعث شد تا تیم ستاگیدیا اقدام به راه‌اندازی این خبرگزاری کند.»

آقای احمدی افزود که تیم رسانه‌ای ستاگیدیا سعی بر آن دارد تا با عبور از سد محدودیت فعالیت‌های رسانه‌ای در بامیان، با درنظرداشت تمامی اصول کار خبرنگاری با سانسور رسانه‌ای به مبارزه پرداخته و ناگفته‌های شهروندان بامیان را به‌شکلی که هست، انعکاس دهد.

بامیان؛ قبرستان رسانه‌ها

با آنکه فعالیت‌های رسانه‌ای در بامیان در اوایل تشکیل نظام جدید در افغانستان رشد قابل ملاحظه‌ای یافته بود، پسان‌ها در تداوم نشرات و انجام کار خود با محدودیت‌های بسیاری مواجه شدند. این امر به‌خصوص در سه سال گذشته در بامیان به‌خوبی مشهود بوده است.

در جریان چند سال گذشته، چندین خبرنگار در بامیان در کنار آن‌که مورد تهدید قرار گرفته‌اند، از سوی نیروهای امنیتی لت‌وکوب و تحقیر شده و حتا برای ساعت‌ها به زندان افگنده شده‌اند. شماری از رسانه‌گران بامیان، این امر را اعمال محدودیت آشکار بر فعالیت‌های خود می‌دانند.

سلیمان احمدی هژیر، معاون مدیرمسئول هفته‌نامه و خبرگزاری ستاگیدیا می‌گوید: «در شرایطی که فعالیت رسانه‌ای در بامیان با دشواری‌های بسیاری همراه است، تعدد رسانه‌های متعهد، مسئولیت‌پذیر و پابند به اصول خبرنگاری می‌تواند در تغییر وضعیت تاثیرگذار باشد.»

آقای احمدی اضافه کرد که ایجاد خبرگزاری ستاگیدیا نیز در راستای تقویت نقش رسانه‌ها به‌عنوان یکی از ارکان‌های مهم مردم‌سالاری صورت یافته است: «ما در تلاش ایجاد بنگاه اطلاع‌رسانی و رسانه قدرتمندی هستیم که با حمایت از ارزش‌های نوین از یک جانب و اعمال نظارت بر عملکرد حکومت از دیگر سو، در بهبود وضعیت موجود و اصلاح‌گری در سطح دولت و ملت حداقل در سطح بامیان موثر واقع گردد.»

صدای بلندی برای بامیان

بامیان در قریب به بیست سال گذشته، شاهد ظهور و افول رسانه‌های مختلفی بوده است. در این مدت‌ ده‌ها رسانه از انواع چاپی و صوتی آن در این ولایت تاسیس گردیده‌اند، اما پس از مدتی به سبب نبود منابع مالی، با سقوط و انقطاع نشرات مواجه شده‌اند.

عبدالله نصرت، دبیر بخش خبر هفته‌نامه و خبرگزاری ستاگیدیا گفت که تا هنوز کمتر رسانه‌ای در بامیان وجود داشته که گستره نشرات آن از مرزهای این ولایت فراتر رود.: «ستاگیدیا به‌حیث نخستین خبرگزاری در بامیان که از ساحه نشرات وسیعی برخودار است، در انعکاس رویدادها، اتفاقات و واقعیت‌های عینی جامعه این ولایت، کوتاهی نخواهد کرد و به یقین به صدای بلندی برای مردم تبدیل خواهد شد.»

با آغاز فعالیت خبرگزاری ستاگیدیا، تنوع رسانه‌ها در بامیان افزایش یافته و نوع جدیدی از آن به جامعه‌ رسانه‌ای این ولایت پیوسته است. هم اکنون برعلاوه این خبرگزاری، 3 هفته‌نامه، 1 دوهفته‌نامه، 2 تلویزیون آنلاین و 4 رادیوی خصوصی در کنار رادیو و تلویزیون دولتی در بامیان فعالیت دارند.