28 آوریل 2020  
 ستاگیدیا  

ثبت ده‌ها مورد خشونت حاد علیه زنان در بامیان؛ مبارزه با خشونت نیاز به بسیج همگانی دارد

ثبت ده‌ها مورد خشونت حاد علیه زنان در بامیان؛ مبارزه با خشونت نیاز به بسیج همگانی دارد

خشونت علیه زنان در بامیان سال‌های اخیر به‌طور بی‌پیشینه‌ای تشدید شده است، در سه سال گذشته، اداره امور زنان بامیان و دفتر ساحوی کمیسیون مستقل حقوق بشر در این ولایت، همه‌ساله شکایات بیشتری نسبت به سال پیش دریافت ثبت کرده‌اند. بخشی از این قضایا مربوط به خشونت‌های حاد علیه زنان می‌گردد. تنها در سال 1398، ده‌ها مورد از این نوع خشونت در اداره امور زنان بامیان به ثبت رسیده است.

با این حال، پرسش اساسی این است که چرا با آن‌که ترویج حقوق زنان در بامیان نسبت به ولایات دیگر به میزان بیشتری صورت یافته، خشونت علیه آنان به‌ویژه از نوع حاد آن رو به افزایش نهاده است؟ عبدالله نصرت خبرنگار ستاگیدیا در گفتگویی با ذکیه رضایی، رئیس امور زنان بامیان به این موضوع پرداخته است.

در سال گذشته چند مورد خشونت حاد علیه زنان در بامیان صورت گرفته است؟

با سلام به شما و مخاطبان‌تان! ما در سال گذشته 25 مورد خشونت حاد علیه زنان را در بامیان ثبت کرده‌ایم که قتل، تجاوز جنسی و شماری دیگر از انواع خشونت حاد را شامل می‌گردد. در یک ماه سال جاری نیز در حدود 3 مورد خشونت حاد علیه زنان را ثبت کرده‌ایم که شامل 2 مورد قتل و 1 مورد تجاوز جنسی می‌شود.

چه چیزی سبب شده است تاخشونت‌های حاد علیه زنان تشدید گردد؟

بیشتر مرتکبان خشونت‌ها سابقه اعتیاد به مواد مخدر یا بیماری روانی دارند. ضعف اقتصادی، قضیه‌های ناموسی، خصومت‌های شخصی و در کل عرف و عنعنات نادرست در جامعه، باعث شده تا زنان مورد انواع مختلفی از خشونت قرار گیرند.

تا کنون به چه تعداد از قضایای خشونت حاد علیه زنان که در سال گذشته ثبت شده‌اند، از سوی مراجع عدلی و قضایی رسیدگی شده است ؟

ما هر قضیه‌ای که در ریاست امور زنان بامیان به ثبت می‌رسد را پیگیری می‌کنیم و رسیدگی به آن را در اولویت کاری خود قرار می‌دهیم. همه این قضایا مراحل قانونی خود را طی می‌کنند، اما اینکه در پایان محکمه چه حکمی صادر می‌کند، به خود این نهاد برمی‌گردد. در کل ما تمام قضایایی که ثبت می‌کنیم را برای طی مراحل قانونی به ادارات عدلی و قضایی می‌فرستیم.

مدافعان حقوق زنان بدین باورند که معافیت عاملان خشونت علیه زنان از مجازات، سبب شده تا میزان و انواع خشونت‌ها افزایش یابد،  نظر شما در این مورد چیست ؟  

یقینا مشکلات زیادی در این زمینه وجود دارند، مثلا در مواردی، وقتی خشونت صورت می‌گیرد، عامل آن متواری شده و به صفوف نیروهای مسلح مخالف دولت می‌پیوندد و یا هم از کشور خارج می‌شود. به همین دلیل، پلیس نمی‌تواند که عامل او را دستگیر کرده و به پنجه قانون بسپارد. ما در سال گذشته در یک مورد از خشونت حاد علیه زنان، شاهد بودیم که عامل آن به کشور دیگری فرار کرد و تا هنوز دستگیر نشده است. این موضوعات مشکلات جدی‌ بسیاری را در مسیر تامین عدالت و مجازات عاملان خشونت علیه زنان ایجاد کرده است. در دستگاه عدلی و قضایی هم مشکلاتی دیده می‌شوند. ما مدعی نیستیم که همه‌چیز در این ادارات به‌خوبی پیش می‌رود، اما تا جایی که صلاحیت داشتیم، دادخواهی کردیم و تلاش کردیم تا مطمئن شویم که قربانیان خشونت که به اداره امور زنان مراجعه کرده‌اند، باز هم متضرر نگردند.

برای کاهش میزان خشونت‌ها چه باید کرد؟ کی‌ها در این زمینه مسئول هستند؟

راهکارهای زیادی را می‌توانیم برای کاهش خشونت‌ها یادآور شویم. تقویت حاکمیت قانون، پیگیری قانونی قضایای خشونت علیه زنان، محو فرهنگ معافیت از مجازات، ارتقای سطح آگاهی مردم از حقوق زنان و مردان و مبارزه با فقر از طریق ایجاد اشتغال، از جمله این راهکارها هستند. همچنان نهادها و افراد زیادی وجود دارند که می‌توانند در امر مبارزه با خشونت علیه زنان و کاهش میزان خشونت‌ها نقش تاثیرگذاری داشته باشند. مثلا عالمان دینی بیشترین نفوذ را در جامعه دارند و مردم از آنان حرف‌شنوی دارند. افزون براین، اداره اطلاعات و فرهنگ، رسانه‌ها مردم و خود زنان نیز باید در این زمینه کار کنند.