بهدنبال شیوع ویروس کرونا و تشخیص چندین مورد مثبت ابتلا به این ویروس در بامیان، چهره این ولایت دگرگون شده است. اداره محلی بامیان با وضع محدودیت دو هفتهای بر گشتوگذار مردم، در تلاش جلوگیری از گسترش شیوع این ویروس است و برای همین، بیشتر بخشهای این ولایت تعطیل شدهاند.
با این حال آنچه بیشتر از هرچیز دیگری باعث خلق نگرانی در میان شهروندان و مسئولان اداره محلی بامیان شده، قرار داشتن این ولایت در مسیر تنها شاهراه وصلکننده مناطق مرکزی با کابل و سایر ولایات است. براساس آمار رسمی، روزانه بیشتر از 2 هزار مسافر که از کشورهای همسایه بازگشته و یا از ولایات دیگر قصد سفر به مناطق مرکزی را دارند، از بامیان عبور میکنند، مسالهای که نگرانیها در خصوص شیوع بیشتر ویروس کرونا در بامیان را تشدید میکند.
با توجه به این موضوع و نیز نبود امکانات و تجهیزات لازم برای تشخیص ابتلای افراد به ویروس کرونا در بامیان، عبدالله نصرت خبرنگار ستاگیدیا، گفتگویی با سید علیآقا ایوب ناصری، رئیس اداره صحت عامه این ولایت انجام داده و تلاش کرده است تا تصویری از وضعیت کنونی بامیان ارائه دهد.
تا هنوز چند واقعه مشکوک ابتلا به ویروس کرونا در بامیان ثبت شده و نتایج آن چه بوده است؟
با سلام به شما و مخاطبانتان! در بامیان در مجموع 106 مورد مشکوک ابتلا به کرونا ثبت شده است که از این میان نتیجه 57 مورد مشخص شده و 49 مورد دیگر تحت آزمایش قرار دارند. تا کنون 6 تن در بامیان به کرونا مبتلا شدهاند که از جمع آنان، 2 تن درمان شده و به خانههای خود بازگشتهاند و 4 تن دیگر نیز در وضعیت صحی قناعتبخشی قرار دارند.
اداره صحت عامه بامیان در زمینه جلوگیری از گسترش شیوع این ویروس چه تدابیری را روی دست دارد؟
ما برای مبارزه با ویروس کرونا، در گام نخست اقداماتی را برای افزایش سطح آگاهی مردم در مورد این ویروس صورت دادیم و سپس چهار کمیته ایجاد کردیم که در چندین بخش از جمله نظارت بر ورود مسافران بامیان، ردیابی موارد مشکوک ابتلا به کرونا و پیگیری امور مربوط به تشخیص نتیجه آزمایشها، فعالیت دارند. همچنان اداره صحت عامه در هماهنگی با موسسات محلی و ملی و نهادهای فعال مدنی در بامیان، سعی در جلوگیری از گسترش شیوع ویروس کرونا در این ولایت است. تدارک 10 بستر برای مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا در شفاخانه ولایتی بامیان و 30 بستر دیگر در ساختمان قبلی این شفاخانه، از دیگر اقداماتی است که در راستای مبارزه با کرونا در این ولایت انجام یافته است.
آیا در بامیان امکانات و تجهیزات لازم برای تشخیص ابتلای افراد به ویروس کرونا وجود دارد؟
متاسفانه ما تا هنوز لابراتوار و سایر تجهیزات لازم برای تشخیص ابتلای افراد به ویروس کرونا را در اختیار نداریم، چرا تدارک این تجهیزات هزینه هنگفتی میطلبد. از همین رو نه تنها در بامیان بلکه در بسیاری از دیگر مناطق کشور، دسترسی به آنها وجود ندارد. تنها چیزی که ما در اختیار داریم، تبسنج است و وسایلی برای گرفتن نمونه خون که برای آزمایش به کابل فرستاده میشود.
مسافران زیادی به خصوص کسانی که از مسیر بامیان به غور، دایکندی و سایر مناطق مرکزی سفر میکنند. در صورتی که در میان آنان کسی علائم ابتلا به کرونا را داشته باشد، شما چه اقدامی میکنید؟
درپروگرام بررسی ویروس کرونا این مهم نیست که کی از کجا است .در بامیان هرکس وارد شود تیم بررسی ما که در منطقه شش پل فعالیت دارد آنها را بررسی میکند. وهرکس که مشکوک به داشتن این ویروس باشد ما در شفاخانه بامیان قرنطین و سمپل گیری کرده به کابل می فرستیم و تا مشخص شدن نتیجه اش در شفاخانه قرنطین بوده واجازه داده نمی شود که به مناطق وخانه های شان برود.
این اهمیت ندارد که چه کسی از کجا است و به کجا میرود. تیم بررسی ما که در دروازه ورودی بامیان مستقر شده است، وضعیت صحی همه مسافرانی که به این ولایت وارد میشوند را بررسی میکنند و تمامی افرادی که احتمال ابتلای آنان به ویروس کرونا وجود داشته باشد، در شفاخانه ولایتی بامیان قرنطین شده و نمونه خونشان به کابل فرستاده میشود. این افراد همچنان اجازه نخواهند داشت تا به مناطق دیگر و خانه خود بروند.
چه برنامهای برای مبارزه با کرونا در ولسوالیهای دوردست بامیان دارید؟
کمیتههایی که در ابتدا از آنها یاد کردم در ولسوالیهای بامیان نیز فعال هستند. آمران صحی هر ولسوالی عضو این کمیتهها هستند و هماهنگیهای لازم در راستای مبارزه با ویروس کرونا در ولسوالیها با آنها انجام میشود. بدین ترتیب، ما تمام تلاشمان را به خرچ میدهیم تا جلو شیوع بیشتر این ویروس گرفته شود. با این حال، اگر کسی مبتلا به ویروس کرونا باشد و یا احتمال ابتلایش به این ویروس وجود داشته باشد و خود نخواهد به مراکز درمانی برای دادن آزمایش خون مراجعه کند، کاری از دست ما ساخته نیست. ما فقط میتوانیم وضعیت صحی افرادی که از ایران و سایر ولایات وارد بامیان میشوند را بررسی کنیم. اگر در میان آنان افرادی باشند که علائم ابتلا به کرونا را داشته باشند، تحت مراقبت قرار میگیرند، در غیر صورت به آنان توصیه میگردد تا نکات بهداشتی را رعایت کنند و تا پانزده روز از اشتراک در اجتماعات و ارتباط با دیگران خودداری کنند. همچنان آدرس خانه و شماره تلفن این مسافران ثبت میگردد و در اختیار کمیتههای مبارزه با کرونا در سطح ولسوالیها قرار میگیرد تا آنان را تحت نظارت گیرند. اگر هم افرادی در ولسوالیها وجود داشته باشند که علائم ابتلا به کرونا در آنها مشاهده شود، به شفاخانههای ولسوالی و سپس به مرکز نگهداری از بیماران کرونایی در مرکز بامیان منتقل میشوند. در همین راستا به تازگی برای هر ولسوالی یک موتر اختصاص داده شده تا بیماران و افراد مشکوک به مراکز درمانی انتقال دهند.
برای جلوگیری از پیشرفت بیماری کسانی که تحت مراقبت قرار میگیرند، چه کاری انجام میدهید؟
متاسفانه تا هنوز درمان قطعی برای درمان افراد مبتلا به ویروس کرونا وجود ندارد، با آنهم وقتی کسی به دلیل ابتلا به این ویروس تحت نظارت و مقرابت قرار میگیرد، بسته به علائمی که در او به مشاهده رسیده، اقداماتی انجام میشود و داروهایی برای مصرف تجویز میگردد. ما تمام توان خود را به کار میبندیم تا مانع پیشرفت بیماری افراد مبتلا به کرونا شویم. خوشبتخانه تا کنون دو تن از کسانی که در مرکز نگهداری بیماران کرونایی در بامیان تحت مراقبت بودند، پس از بهبود وضعیت صحیشان به خانههای خود بازگشتهاند.
نظرتان در خصوص وضع محدودیت گشتوگذار در بامیان چیست؟
ما در همکاری با برخی دیگر از ادارات، فعالان مدنی و شورای علمای بامیان، از چندی بدینسو هتلها، حمامها، سلمانیها، آرایشگاهها، پارکهای تفریحی، ورزشگاهها و محلات شلوغ بازار این ولایت را تعطیل کردهایم. همچنان مرام عروسی، ختم قرآن و همه برگزاری هرنوع تجمع دیگری ممنوع اعلام شده است. چنانچه وضعیت در بامیان رو به وخیم گردد و آمار ابتلا به ویروس کرونا در این ولایت افزایش یابد، ما ناگزیریم تا بر گشتوگذار و تجمعات مردم محدودیتهای بیشتری اعمال کنیم.
31 ژانویه 2025
11 مارس 2025
25 ژانویه 2025
9 نوامبر 2024