در ادامه تلاشهای جامعه جهانی برای شکسته شدن بنبست سیاسی در افغانستان، شورای امنیت سازمان ملل متحد، روز جمعه 8 جدی سال روان قطعنامه تازهای را به رای گذاشت که با 13 رای موافق و دو رای ممتنع توسط چین و روسیه تصویب شد.
درین قطعنامه از دبیر کل سازمان ملل متحد خواسته شده است تا فرستاده ویژهای را در مشورت با شورای امنیت، تمام طرفهای ذیدخل در افغانستان به شمول کشورهای منطقه و جهان، احزاب سیاسی، مقامهای طالبان، زنان، جامعه مدنی به کار بگمارد.
درین قطعنامه که از سوی جاپان و امارات متحده عربی تهیه و به شورای امنیت ارائه شده است، بر عملیشدن سفارشهای ارزیابی مستقل فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگکننده ویژه سازمان ملل برای افغانستان توسط نماینده ویژه و نیز تخصص او در موضوعاتی چون حقوق بشر و جنسیت تاکید شده است.
آقای سینیرلی اوغلو که از ماه اپریل بدین سو به عنوان هماهنگکننده سازمان ملل متحد در امور افغانستان فعالیت دارد، در گزارشی که به شورای امنیت اراده داده است، مواردی چون انجام اقدامات لازم برای رسیدگی به نیازهای مردم افغانستان، طرح نقشه راه برای ادغام کامل افغانستان در جامعه جهانی و اجرایی شدن تعهدات بینالمللی آن، توجه به موضوعات اثرگذار بر امنیت و ثبات منطقه و جهان و نیز ایجاد میکانیزمهای مشخص در راستای هماهنگی و نظارت بر اجرا شدن سفارشها را پیشنهاد کرده است.
بر اساس مفاد این قطعنامه، هدف از تعقیب این پیشنهادات، باید افغانستان صلحآمیزی باشد که در جامعه جهانی ادغام شده و متعهد به اجرای تعهدات بینالمللی باشد.
در همین حال، روسیه که به این قطعنامه رای ممتنع داده است، تایید تصمیم دبیر کل سازمان ملل در گمارش نماینده ویژه در امور افغانستان توسط آن کشور را منوط به حمایت طالبان از آن دانست.
از سوی دیگر، آنا اوستیگنیوا، معاون نماینده روسیه در سازمان ملل نیز با صدور اعلامیهای، بیشتر ایدههای گزارش هماهنگکننده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان را بازتابدهنده نگاه کلی بازیگران منطقهای در مواجهه با مسایل افغانستان دانسته است.
او ضمن حمایت از مواد این قطعنامه در خصوص تغییر وضع کنونی و حرکت جامعه بینالمللی به سوی بیشتر کردن تعامل با طالبان استقبال میکند، ولی سفارشها باید باید تحمل و بردباری بیشتر و در مشورت با مقامهای طالبان عملی شوند.
با این وجود، نیکولاس کی سفیر پیشین بریتانیا در افغانستان، با موضعگیری مثبت نسبت به قطعنامه جدید شورای امنیت، آن را مشخصکننده مسیر همکاری میان جامعه جهانی در بحران افغانستان میداند.
او از نیروهای سیاسی افغانستان خواسته است تا اختلافات شان را کنار بگذارند و با نماینده ویژه سازمان ملل در خصوص آغاز گفتوگوها میان طرفهای دخیل در افغانستان همکاری کنند.
3 آگوست 2024