شاهدخت دیگری از تبار محکومان، ریسمان روی دوشش را برید و رها از نیش زبان خصم و زخم تازیانه انحصار و دگماندیشی، دشواریهای آوارگی و سختیهای غربت را نردبان بلندی ساخت، بالا رفت و بالا رفت و در انتها، به قلههای بلند افتخار و بالندگی رسید. ذکیه خدادادی، افغانستانیتباری از جنس شهامت و اراده، فعل «توانستن» را بهخوبی صرف کرد؛ پس از افتخارآفرینیهای متعدد و مکرر در میادین جهانی، در آخرین گام اما پاراتکواندوی اروپا را با شجاعت و قاطعیت فتح کرد و بر بام اروپا ایستاد.
دختری از کوهپایههای لعل و سرجنگل؛ یکی از دشوارگذرترین، دورافتادهترین و فقیرترین نقاط افغانستان مرکزی، در حالی که معلولیت دارد، بر اساس عرف معمول در فرهنگ افغانستان، در بهترین حالت ممکن باید در کنج خانه مینشست، منت میکشید، روز و شب را زانوی غم در بغل میگریست، در هر نفس بر سرنوشت شوم خود نفرین میفرستاد و هر شب با آرزوی مرگ در بستر خواب میرفت و یا اینکه آفتاب سوزان جادههای شهر را بهجان میخرید، ازین در به آن در و ازین کوچه به آن کوچه سرگردان و نالان قدم میزد تا لقمهنانی را با تکدیگری بهدست آورد و نفسی را برای فردایش پسانداز کند، اما ذکیه خدادادی سرنوشتی را که فرهنگ و سنتهای افغانی برایش نوشته بود، نپذیرفت و راه خودش را رفت. رفت و رفت و در انتهای راه سرنوشتاش را با دستان خودش و با اراده و خواست خودش نوشت. انگار بهراستی او «خدادادی» است و در حقیقت «خدا» او را از گرداب بدبختی و شومی سرنوشت نجات داده و تاریکی را از آیندهاش زدوده است.
اینک، او نهتنها مصداق برجسته یک انسان «توانا» و «برازنده»ای است که بر تمامی شومیهایی که قرار بود یک عمر همراه و همزادش باشند، فایق آمد و راه روشنی رای برای خودش ساخت، بلکه در حقیقت تبدیل به «الگویی» برای همنسلان و حتی نسلهای دیگر شده است. خدادادی با شهکاریهای بیمانندش، به همگان تفهیم کرد که مواردی چون افغانستانی بودن، بهلحاظ جسمی ناتوان بودن، از جنس زن بودن و مهاجر بودن، هرگز نمیتوانند بهسان موانع سرسخت و غیر قابل عبور عمل کنند و راه رسیدن به موفقیت را سد نمایند. در سرزمینی که “فرصتها” برای همه انسانها بهدور از هرگونه «تبعیض»، «فرق» و «امتیاز»، یکسان است و همه میتوانند فقط با استفاده از عنصر «اراده»، بهپیش بروند، یک دختر معلول افغانستانی با تمام محدودیتهایی که در گذشته داشته است، با وجود تمام سختیهایی که بهلحاظ جسمی و روحی در زندگیاش تجربه کرده است، در کنار آنکه بدون تردید مشکلات مالی و اقتصادی نیز گریبانگیرش بوده و از امکانات یکسان با رقبایش نیز بهرهمند نبوده است، نخبگان ورزش پاراتکواندوی اروپا را بهسادگی هرچه تمامتر مغلوب کرد و گردنآویز خوشرنگ «طلا» را با افتخار برگردن آویخت.
مدال طلای اروپا که اکنون بر گردن ذکیه خدادادی خوشنمایی میکند، حاصل شکستدادن حریفان قدری از کشورهای اوکراین و ترکیه در مسابقات پاراتکواندوی قهرمانی اروپا است که میان ورزشکارانی از هشتاد کشور در هالند برگزار گردیده بود.
این مدال و قهرمانی اروپا، با آنکه با ارزشترین مدال در یکی از مطرحترین ورزشهای جهان در گستره اروپاست، اما بدون تردید، برای ذکیه خدادادی و مردم غرق در یاس افغانستان، فراتر از مدال طلای جهان و حتی المپیک ارزش دارد.
13 اکتبر 2024
19 اکتبر 2024
15 اکتبر 2024
19 اکتبر 2024
13 اکتبر 2024