24 ژانویه 2021  
 محمدزمان احمدی  

وزارت خارجه: طالبان در مسیرگفتگوها و رسیدن به صلح، چالش خلق کرده‌اند

وزارت خارجه: طالبان در مسیرگفتگوها و رسیدن به صلح، چالش خلق کرده‌اند

وزارت خارجه افغانستان به‌تازگی در واکنش به اظهارات شاه‌محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان در خصوص گفتگوهای صلح با طالبان، گفته است که به نتیجه رسیدن این روند نیاز به اجماع ملی و بین‌الملی دارد. این وزارت از طرف‌های دخیل در گفتگوهای صلح افغانستان خواسته است تا تعهدات خود در راستای تامین صلح در این کشور را عملی سازند.

وزیر خارجه پاکستان، روز پنجشنبه (2 دلو) در گفتگویی با شبکه خبری الجزیره گفت که دولت جدید امریکا باید با درک این مساله که فرصت پیش‌آمده در افغانستان نباید از دست برود، به توافق‌نامه خود با طالبان پابند بماند. او با اشاره به تشدید خشونت‌ها در افغانستان مدعی شده که «بازی‌گران داخلی مقصر این خشونت‌ها هستند و از جنگ در این کشور سود می‌برند، اما عوامل بیرونی را در این زمینه مقصر می‌دانند.»

با این حال وزارت خارجه افغانستان امروز یک‌شنبه (5دلو) با نشر اعلامیه‌ای گفته است که دولت این کشور  «با رهایی بیش از 6 هزار زندانی طالبان، اعلام آمادگی برای تامین آتش‌بس فوری و سراسری و شرکت در گفتگوهای صلح، مهم‌ترین اقدامات لازم را برای اعتمادسازی و هموار کردن راه برای دست‌یابی به توافق جامع سیاسی انجام داده است.»

در اعلامیه این وزارت آمده است که «طالبان نه تنها به تعهدات خود برای کاهش خشونت‌ها و رفتن به‌سوی آتش‌بس دائمی و سراسری عمل نکرده، بلکه خشونت‌ها و ترورهای هدفمند را را به‌گونه بی‌سابقه‌ای افزایش داده است و چالش‌های تازه‌ای را در مسیر مذاکرات معنادار و رسیدن به صلح پایدار خلق کرده است.»

وزارت خارجه، در این اعلامیه از دولت پاکستان و شرکای بین‌المللی خود خواسته‌است که برای پیشبرد معنادار گفتگوهای صلح و هموارسازی راه برای دست‌یابی به توافق سیاسی پایدار، طالبان را به کاهش‌ خشونت‌ها، برقراری آتش‌بس و عملی‌ ساختن تعهداتی که داده است وادار سازند.

روز گذشته برخی دیگر از مقام‌های دولتی افغانستان نیز به اظهارات اخیر وزیر خارجه پاکستان واکنش نشان دادند. آنان بار دیگر پاکستان را به حمایت از طالبان و تروریزم متهم کردند.

 امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری، روز گذشته (4 دلو)  گفت که «تنها پاکستان به‌صورت سراسیمه، خواستار امتیازگیری بیشتر از غرب برای طالبان است.» به گفته آقای صلح، «اکثر مردم افغانستان و حتا  شمار زیادی از کشورهای دنیا، امتیازاتی که در توافق‌نامه دوحه به طالبان داده شده است را غیرضروری می‌پندارند، اما فقط یک کشور است که دچار اضطراب شده است.»

این اظهارات درحالی صورت می‌گیرد که خبرها از دوحه، حاکی از عدم حضور تمام اعضای هیات گفتگوکننده طالبان در قطر است. برخی از رسانه‌ها گزارش داده‌اند که با گذشت دو هفته از آغاز دور دوم گفتگوهای صلح، تا کنون پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است.

پیشتر اعضای هیات گفتگوکننده افغانستان نیز گفته بودند که طالبان تمایلی به مذاکره جدی با دولت افغانستان ندارد.  محمدامین احمدی،  یکی از اعضای این هیات چند روز پیش در صفحه فیسبوک خود نوشت که طالبان تمایل به مذاکره جدی روی مسائل مهم با دولت افغانستان ندارد. به گفته او؛ این گروه بدون توجه به خواست عمومی برای قطع جنگ و کاهش خشونت‌ها، به حملات خود بر مواضع دولتی ادامه داده و اهداف خاصی چون آزادی زندانیان خود توسط امریکا را دنبال می‌کند.

از سوی دیگر مقام‌های دولتی شماری از کشورها از جمله امریکا و ناروی از طالبان و دولت افغانستان خواسته‌اند که برای تداوم و به نتیجه رسیدن گفتگوهای صلح، روی آتش‌بس توافق کنند. پیش از این کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز بر ضرورت آتش میان طرف‌های درگیر در جنگ افغانستان تاکید کرده بود. با این وجود، طالبان تا کنون به برقراری آتش‌بس و کاهش خشونت‌ها در کشور، تمایلی از خود نشان نداده‌اند.