نظیفه حیدری
سالهایی به درازای عمر چند نسل است که فقر و محرومیت و به تبع آن سیاهبختی و رنج بیحسابی، با سرنوشت ساکنان بامیان گره کور خورده است. جغرافیای خشن و نامناسب برای زراعت و مالداری؛ تنها شغلی که قریب به تمام این مردم از طریق آن تامین مایحتاج میکنند از یک طرف و تبعیض و ستم تاریخی حکومتهای مبتنی بر انحصار و استبداد قومی و خاندانی برعلیه آنها از دیگر سو، تمامی فرصتها برای دستیابی به منابع و رشد اقتصادی را از بامیانیها ربوده و راهی برای برونرفت از این وضعیت نگذاشته است.
پیآیند برخورد صورتگرفته با بامیان و محرومنگهداری آن از تمامی پروژههای بزرگ انکشافی، برای ساکنان این ولایت سنگین تمام شده و زندگی را برای آنها دشوار ساخته است. بربنـیاد آماری که اداره محلی بامیان روز گذشته ارائه کرده است، هماکنون در حدود 45 هزار خانواده در سراسر این ولایت، در معرض خطرات شدید ناشی از عدم دسترسی به مواد غذایی قرار دارند و نیازمند دریافت کمکهای فوریاند. این موضوع، در کنار قضیه غمانگیزی که چندی پیش اتفاق افتاد و در آن یک خانواده در مرکز بامیان مجبور به فروش طفل چهلروزه خود در بدل پنجاه هزار افغانی گردید، عمق فاجعهای که فقر در این ولایت بهبار آورده است را به نمایش میگذارد.
دردآوتر از این موارد اما، اظهار عجز اداره محلی بـامیان از کمکرسانی به این خانوادهها و استمساک این اداره به موسسات بینالمللی برای نجات جان آنهاست. همان بلندپایههای این اداره که تا چند ماه پیش تمامی اعتراضات و انتقادات در برابر سیاستهای تبعیضآمیز حکومت مرکزی در قبال مردم بامیان را ”آشوب و شورش“ میخواندند و از ته گلو داد میزدند که این ولایت ”بیشترین برنامهها و پروژههای انکشافی را دارد“ و در نتیجه برگزاری چند جشنواره، در ”جایگاه بلندی به لحاظ رشد اقتصادی قرار گرفته است“، اکنون در یافتن راه حلی برای جلوگیری از تلف شدن هزاران خانواده محتاج به قرصی نان خشک که این روزها تمام کسبوکارهایشان به دلیل وضع محدودیت بر گشتوگذار تعطیل شده است، به بنبست خوردهاند.
همین اذعان به ناتـوانی، در عین حالی که ادعاهای طرحشده از جانب مقامهای حکومتی را باطل ساخته و آن را در حد تلاش بینتیجه برای دستاوردسازی از هیچ، تقلیل ارزش میدهد، بهوضوح ثابت میکند که تا کنون هیچ کاری برای محرومیتزدایی در بامیان صورت نگرفته است، وگرنه، فقر با این سرعت در این ولایت گسترش نمییافت و در شرایطی که شیوع ویروس کرونا زندگی را بر همه سخت ساخته است، همهروزه گریبانگیر خانوادههای بیشتری نمیگردید.
نحوه عملکرد حکومت مرکزی در برابر مردم بامیان در حداقل پنج سال گذشته نیز بر این موضوع صحه میگذارد. تعلل در آغاز روند استخراج معادن بامیان به بهانههای گوناگون، انحراف مسیر عبور خط انتقال برق 500 کیلوولت ترکمنستان، حذف ناعادلانه بامیان از فهرست بندهای آبگردان، تخصیص کمترین بودجه انکشافی به بامیان، اختصاص غیرموجه و غیر منطقی درآمد معدن ذغال سنگ اشپشته این ولایت به استخراج معـدن مس عینک لوگر، سهلانگاری در تامین امنیت راههای مواصلاتی بامیان و برگشت دادن 30 میلیون از بودجه اختصاص یافته به این ولایت در سال مالی گذشته در کنار دهها مورد دیگر، همه و همه حکایت از آن دارند که ارادهای در حکومت برای آوردن تغییر در زندگی مردم این سرزمین محروم وجود ندارد.
با اینحال، امیدواری به انجام اقدامی از سوی حکومت برای برای بازداری از گستردهتر شدن دامنه فقر در بامیان، بیهوده بهنظر میرسد، زیرا اگر قرار بود کاری در این زمینه انجام شود، از فرصت تکرارناپذیری که در نوزده سال گذشته برای بهرهگیری از ظرفیتهای اقتصادی بزرگ بامیان وجود داشت، استفاده میشد.
بنابراین، مردم بامیان نباید در انتظار این باشند که حکومت به رضایت خود برنامهای را در جهت آوردن تغییرات مثبت در زندگی آنان، سامان داده و تطبیق کند و یا حداقل کمکی را در این شرایط دشوار برای نجات جان آنان انجام دهد. مردم بامیان باید تا کنون این را فهمیده باشند که اگر اعتراضات و دادخواهیهایشان نبود، حکومت، اجرای همان پروژههای کوچک و غیرموثر را نیز برای این ولایت روادار نبود.
اکنون نیز جلوگیری از بدتر شدن وضعیت، بستگی به ایستادگی مردم بامیان در کنار هم دارند. در شرایط کنونی بهترین راه حلی که برای جلوگیری از تلف شدن هزاران خانواده فقیر و محروم از ابتداییترین امکانات زندگی به نظر میرسد، همیاری شهروندان بامیان با یکدیگر است. واضح و مسلم است که نمیتوان منتظر نشست تا حکومت به کمک مردم بشتابد. بنابراین، مردم باید خود دست بهکار شوند. در این میان افراد خیر و تاجران محلی میتوانند برجستهترین نقش را داشته باشند. آنان که دستشان به دهانشان میرسد باید دست خانوادههایی که از در معرض تهدید ناشی از فقر و گرسنگی قرار دارند را بگیرند، در غیر این صورت، قبل از ویروس کرونا، فقر قربانیان بیشتری از مردم گرفته و فاجعه غیرقابلتصوری را در بامیان رقم خواهد زد.
3 آگوست 2024