28 سپتامبر 2023  
 سهیلا حصین  

رادیونسیم در دایکندی مسدود و سه کارمند آن برای چندین ساعت بازداشت شدند

رادیونسیم در دایکندی مسدود و سه کارمند آن برای چندین ساعت بازداشت شدند

مرکز خبرنگاران افغانستان از مسدودشدن رادیو نسیم در دایکندی و بازداشت چندین‌ساعته سه تن از کارمندان آن از سوی اداره استخبارات این ولایت خبر داده است.

این نهاد، امروز (پنج‌شنبه، 6 میزان) با انتشار اعلامیه‌ای به نقل از یک منبع در دایکندی گفته که «حوالی ساعت 12 ظهر چهارشنبه 5 میزان، نیروهای استخبارات به دفتر رادیو نسیم در شهر نیلی مرکز این ولایت هجوم برده و ضمن ضبط  تلفن‌های همراه کارمندان، دروازه این رسانه را مهر و لاک کردند.»

بربنیاد اعلامیه، منبع افزوده که نیروهای استخبارات، سلطان علی جوادی مدیرمسؤل و سیف‌الله رضایی و مجتبی قاسمی دو خبرنگار این رسانه را بازداشت کردند و آنان را تا ساعت 5 عصر در بازداشت نگه‌داشتند.

منبع اظهار داشته که کارمندان رادیو نسیم با ارائه تضمین آزاد شده‌اند و به آنان گفته شده که این رسانه تا «اطلاع ثانوی» مسدود خواهد ماند.

هرچند مسئولان محلی در دایکندی تا کنون دلیل مسدودسازی این رسانه ابراز نظری نکرده‌اند، اما مرکز خبرنگاران افغانستان به نقل از یک منبع در این ولایت گفته که «احتمال می‌رود این اقدام به‌خاطر بازنشر برنامه‌های یک شبکه رادیویی خارج از کشور صورت گرفته باشد.»

این نهاد، انسداد دفتر رادیونسیم و بازداشت کارمندان آن را خلاف قانون رسانه‏‌های همگانی و اقدامی در جهت اعمال فشار بر رسانه‌های آزاد و محدودکردن بیشتر فعالیت‌های رسانه‌ای خوانده و آن را محکوم کرده است.

این مرکز از «اداره محلی دایکندی» خواسته که «هرچه زودتر اجازه بازگشایی این رادیو را صادر کند» و با توجه به صراحت قانون رسانه‌های همگانی بر آزادی رسانه‌ها در انجام کار حرفه‌ای‌شان، «مانع فعالیت آزاد این رسانه و کارمندان آن نشود.»

افغانستان در دو سال گذشته شاهد موج گسترده‌ای از بازداشت خبرنگاران و قطع اجباری نشرات رسانه‌ها بوده است. با آن‌که وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت سرپرست در اوایل سال جاری تعهد سپرده بود تا از مداخله نظامیان در امور کار رسانه‌ها جلوگیری کند، اما تاکنون در زمینه تحقق آن اقدامی صورت نیافته است.

مرکز خبرنگاران افغانستان از این وزارت خواسته تا به وعده خود در این خصوص عمل کند. پیشتر نی؛ حمایت‌کننده رسانه‌های آزاد افغانستان نیز گفته بود که این وزارت به‌رغم افزایش بی‌پیشینه خشونت علیه خبرنگاران، در راستای بررسی مسائل و موارد مرتبط به حوزه کاری رسانه‌ها از مجرای «کمیسیون بررسی تخطی‌های رسانه‌ای» و عدم دخالت نیروی نظامی در این زمینه، «ضعیف» عمل کرده است.