22 نوامبر 2024  
 سلیمان احمدی  

مرکز خبرنگاران افغانستان: “در یک‌سال گذشته فعالیت 12 تلویزیون متوقف شده است”

مرکز خبرنگاران افغانستان: “در یک‌سال گذشته فعالیت 12 تلویزیون متوقف شده است”

مرکز خبرنگاران افغانستان به مناسبت “روز جهانی تلویزیون” گفته است که در یک‌سال گذشته حداقل 12 شبکه تلویزیونی با دستور مستقیم مقام‌های حکومت سرپرست و یا به دلیل تاثیرپذیری از اعمال محدودیت‌ها از ادامه فعالیت بازمانده‌اند.

این نهاد همچنان گفته است که محدودیت‌ها در برابر کار شبکه‌های تلویزیونی در افغانستان به شکل بی‌پیشینه‌ای افزایش یافته است.

در گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان آمده است که با وجود آنکه قانون رسانه‌های همگانی افغانستان توسط حکومت سرپرست به گونه تلویحی تایید گردیده و اعلام شده است که این قانون با اعمال تعدیلات جدید توشیح خواهد شد، اما در موازات با این قانون در سه سال گذشته حداقل 21 دستورالعمل به ارتباط کار رسانه‌ها صادر شده‌اند که عملا با قانون رسانه‌ها همخوانی ندارند. گزارش می‌افزاید که ازین تعداد دستورالعمل، هفت مورد روی محدود کردن آزادی رسانه‌های تصویری تمرکز دارد و سایر موارد برای همه رسانه‌ها صادر شده‌اند.

گزارش همچنان تصریح می کند که این دستورها با وجود آنکه انجام برخی کارها از سوی رسانه‌ها و خبرنگاران را ممنوع می‌کند، اما در مورد پیامدهای تخلف از آن چیزی نمی‌گوید. با این وجود یافته‌های مرکز خبرنگاران افغانستان نشان می‌دهند که مسئولان رسانه‌ها و یا خبرنگارانی که ازین درستورها سرپیچی کرده‌اند، تهدید و یا زندانی شده‌اند و رسانه‌ها نیز اقدامات تنبیهی به شمول منع فعالیت را تجربه کرده‌اند.

بر بنیاد یافته‌های مرکز خبرنگاران افغانستان، از مجموع 12 شبکه تلویزیونی که در یک سال گذشته در ولایات مختلف کشور به دلیل نادیده گرفتن دستورالعمل‌های صادرشده با منع فعالیت روبرو شده‌اند، فقط یک تلویزیون بازگشایی شده است. یافته‌ها همچنان حکایت از آن دارند که دست کم 30 خبرنگار و کارمند رسانه نیز در سه سال گذشته بازداشت شده‌اند و ازین تعداد، هفت نفر تا هنوز در زندان به سر می‌برند.

با این‌حال، مرکز خبرنگاران افغانستان به مناسبت روز جهانی تلویزیون از حکومت سرپرست می‌خواهد که با نظرداشت اهمیت رسانه‌های تصویری آزاد، در خصوص دستورالعمل‌های صادرشده که متوقف‌شدن شمار زیادی از رسانه‌ها و به ویژه تلویزیون‌ها را به دنبال داشته و زمینه کار رسانه‌ها را محدود ساخته است، تجدید نظر نموده و به آزادی و کار رسانه‌ها و خبرنگاران در تطابق با قانون رسانه‌های همگانی افغانستان احترام بگذارد و از آنان حمایت نماید.

این نهاد همچنان از جامعه بین‌المللی نیز خواستار حمایت از آزادی کار رسانه‌ها و به طور خاص فعالیت تلویزیون‌ها گردیده است.

بیست‌ویک نوامبر، روز جهانی تلویزیون است که در سال 1996 میلادی توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد نام‌گذاری گردید و هدف از آن نیز  ترغیب کشورها به تبادله برنامه‌های تلویزیونی به خصوصی برنامه‌هایی که برای گسترش صلح، توسعه اجتماعی، اقتصادی و تقویت مسایل فرهنگی جامعه تولید می‌شوند، اعلام شد.