وزارت تحصیلات عالی «حکومت سرپرست»، درخواست شورای علمای شیعه افغانستان مبنی بر تدریس فقه جعفری در دانشگاه بامیان را رد کرده است.
سایت بیبیسی فارسی به روز سهشنبه (22 حمل)، مصوبهای از نشست وزارت تحصیلات عالی را منتشر کرد که در آن، شامل کردن فقه جعفری در نصاب تحصیلی دانشگاههای کشور، غیرعملی خوانده شده است.
این وزارت، فیصله کرده است که این اقدام «ضرورت به ساخت صنفهای جداگانه و استخدام استادان ویژه دارد» و به چالشبرانگیزی برای ایجاد نصاب تعلیمی واحد، بروز مناقشه میان دانشجویان و درخواست ایجاد نصاب تحصیلی جداگانه از سوی سایر مذاهب منجر خواهد شد.»
شورای علمای شیعه افغانستان به این تصمیم واکنش نشان داده و آن را تاسفبار خوانده است. این شورا با انتشار اعلامیهای، دلایل ارایهشده از سوی وزارت تحصیلات عالی را قناعتبخش ندانسته است.
شورای علما گفته است که مصمم به پیگیری موضوع با مقامهای بلندرتبه «حکومت سرپرست» است. در اعلامیه این شورا، تاکید شده که «پذیرش این خواسته، برعلاوه اینکه حق مسلم جمعیت چندمیلیونی شیعیان افغانستان میباشد، در راستای تحکیم اخوت اسلامی، وحدت ملی و جلب اعتماد مردم، میتواند گام موثری باشد.»
تدریس فقه جعفری در دانشکده شرعیات دانشگاه بامیان از ماه جوزای سال گذشته متوقف شد. این امر، واکنشهای زیادی را در داخل و خارج از کشور برانگیخت. دانشجویان دیپارتمنت فقه جعفری نیز به این تصمیم اعتراض کردند؛ اقدامی که بهجایی نرسید.
در حال حاضر، احکام دینی در قالب مضمون «ثقافت اسلامی» بر مبنای فقه حنفی در دانشگاههای سراسر کشور تدریس میشود. پس از روی کار آمدن «حکومت سرپرست» تعداد ساعات درسی این مضمون، سه برابر افزایش داده شده است.
این درحالی است که شورای علمای شیعه افغانستان برای سه خواست دیگر خود شامل بهرسمیتشناختهشدن مذهب شیعه، تشکیل حکومت فراگیر و تطبیق قانون احوال شخصیه اهل تشیع در محاکم، هنوز پاسخ مثبت نگرفته است.
پس از روی کار آمدن«حکومت سرپرست» در افغانستان، شیعیان بخش بزرگی از حقوق سیاسی و مذهبی خود را از دست دادند. در حال حاضر، هیچ وزیر شیعهای در ساختار «کابینه سرپرست» حضور ندارد.
3 آگوست 2024