از سوم می؛ روز جهانی آزادی مطبوعات در بامیان، کابل و برخی دیگر از شهرهای افغانستان، گرامیداشت صورت گرفت.
در حال حاضر در ولایت بامیان رادیو و تلویزیون ملی، آژانس باختر و دو هفتهنامه سیمای بامیان رسانههای است که با حمایت دولتی فعال اند.
با این حال رادیوهای خصوصی همچون نسیم، بامیان و آژانس اطلاعاتی ستاگیدیا نیز در این ولایت فعالیت دارد.
اما خبرنگاران و فعالان رسانهیی در بامیان در چه وضعیتی هستند؟
زمان علی ادیب، نماینده اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان در بامیان است. ادیب در محفل تجلیل از روز جهانی آزادی مطبوعات گفت که نزدیک به 300 رسانه صوتی، تصویری و چاپی پس از تحولات سیاسی اخیر در کل کشور بسته شده است.
او افزود که در بامیان نیز دو رادیوی محلی، یک مجله و برخی رسانههای آنلاین به دلایل مختلف از فعالیت بازمانده است. به گفتهی وی، شمار زیادی از خبرنگاران زن و مرد در بامیان یا شغل شان را از دست داده و یا هم کشور را ترک کردهاند.
ادیب از حکومت سرپرست خواست که برای تقویت یک نظام رسانهای آزاد و مستقل از خبرنگاران حمایت کند.
این در حالی است فعالیت رسانههای ملی و بینالمللی در ولایت بامیان نیز بسیار محدود شده است.
از طرف دیگر، حمیدالله عارفی مسول رادیو بامیان گفت که رسانهها با چالشهای زیادی روبرو اند و خبرنگاران دچار خودسانسوری هستند.
عارفی گفت که قیمت برق برای رسانهها بلند است و آنها توان پرداخت آن را ندارد، اما از این طرف اعلانات تنها به رادیو و تلویزیون ملی اختصاص داده شده است.
در حال حاضر قیمت هر کیلووات برق در شهر بامیان برای خانهها تا 24افغانی و برای شرکتها و ادارهها 45افغانی هزینه دارد.
با این حال، عارفی گفت که میزان دسترسی به اطلاعات در بامیان برای خبرنگارن نسبت به سایر شهرها بهتر است، اما کافی نیست و توجه بیشتر نیاز دارد. او تاکید کرد که رسانهها باید در نشر و پخش خبر و گزارشها آزادی داشته باشد.
در همین حال، سیفالرحمن محمدی، رئیس اطلاعات و فرهنگ بامیان به این نظر است که خبرنگاران در خبرهای خود فرهنگ و ارزشهای اسلامی را در نظر بگیرند.
محمدی نمایندگان ادارهها را نیز تشویق کرد که به خبرنگاران در مورد برنامههای شان معلومات دهند و همکار باشند.
این محفل به حمایت مالی و تخنیکی اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان برگزار شد و در آن نمایندگان رسانههای محلی و ملی و ادارههای دولتی اشتراک داشتند.
3 آگوست 2024