شماری از بانوان فعال در ولسوالی شیبر بامیان تایید کردهاند که در سالهای اخیر، به پیشرفتهای بسیاری در عرصههای گوناگون دست یافتهاند. آنان میگویند که اکنون در وضعیت بهتری زندگی میکنند و از بیشتر حقوق خود که تا چندسال پیش از آن محروم بودند، برخوردارند.
شیبر در غرب شهر بامیان از نزدیکترین ولسوالیها به مرکز این ولایت است. همین موقعیت جغرافیایی مناسب سبب شده است تا موسسات داخلی و خارجی، دسترسی سهلتری به شیبر داشته و برنامههای زیادی را در آن به اجرا بگذارند. این امر، برعلاوه اینکه در کل زندگی ساکنان این ولسوالی را دگرگون کرده، بهخصوص در بهبود وضعیت بانوان، تاثیرگذار بوده است.
شکریه احمدی، رئیس کمیته جوانان ولسوالی شیبر گفت که موسسات فعال در بامیان، در تلاش برای حمایت از جوانان بهویژه دختران، اقدام به ایجاد این کمیته کردهاند و برعلاوه آن، گروهی را برای هماهنگی نوجوانان تشکیل دادهاند.
بانو احمدی افزود که اکنون دختران جوان در این ولسوالی به کتابخانهای که در آن انواعی از کتابها با موضوعات مختلف؛ از قصه و داستان گرفته تا روش های خانگی درمان بیماری ها وجود دارد، دسترسی دارند و می توانند از این مرکز فرهنگی، آغازی را برای تغییر زندگی خود رقم زنند.
رشد اقتصادی امیدوارکننده
بانوان در شیبر، در چند سال گذشته از لحاظ اقتصادی نیز رشد قابل ملاحظهای داشتهاند. آنان میگویند که پس از اشتراک در کارگاههای آموزش حرفه که تا حال از سوی برخی از موسسات در این ولسوالی برگزار شدهاند، این توان را یافتهاند که اقدام به راهاندازی کسبوکارهای کوچک نمایند.
عزیزه ایام، یکی بانوان شیبر، به خبرگزاری ستاگیدیا گفت که در چند سال گذشته، چندین دور از کارگاه های آموزش حرفههایی چون خیاطی و تولید صنایع دستی، از سوی چندین موسسه در این ولسوالی برگزار شدهاند.
بانو ایام اضافه کرد که این موسسات با آموزش بانوان در زمینه چگونگی تولید و بستهبندی لبنیات، کاشت و برداشت محصولات زراعتی و نیز نحوه پرورش زنبور عسل، تلاشهای منتهی به نتایج مثبتی را در راستای رشد اقتصادی آنان، انجام دادهاند.
افزایش مشارکت اجتماعی
گسترش مشارکت بانوان در فعالیتهای اجتماعی از دیگر تغییراتی است که بر بهبود زندگی آنان تاثیرگذار بوده است. بانوان فعال در این ولسوالی میگویند که در نتیجه برنامههای حمایتی موسسات، دیدگاه مردم نسبت به بانوان نیز تغییر چشمگیری یافته و آنان چنانچه خودشان ارادهای برای اشتراک در فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی داشته باشند، با هیچ ممانعتی از سوی خانوادهها و مردم مواجه نمیشوند.
رحیمه محسنی، از دیگر بانوان شیبر با تاکید بر نقشدهی بیشتر به بانوان در فعالیتهای اجتماعی، علاوه کرد که در حال حاضر در ولسوالی شیبر، آنان افزون بر اینکه در جلسات تصمیمگیری در سطح قریهها حضور پررنگی دارند، در کارگاههای آموزشی، کنفرانسها، سمینارها و سایر برنامههای اجتماعی، سهم فعالی دارند.
بر بنیاد گفتههای این بانو، طی سالیان اخیر، شمار زیادی از بانوان در شیبر، در نهادهای دولتی و موسسات نیز استخدام شده و با انجام وظیفه در پستهای مختلف، گذشته از زمینهسازی برای افزایش نقش بانوان در جامعه، به رشد اقتصادی خانوادههای خود نیز کمک میکنند.
علاقه مندی به آموزش
بانوان در شیبر، در بخش آموزش و پرورش نیز حضور گستردهای دارند. هرچند در بسیاری از مناطق این ولسوالی مکاتبی که بانوان جوان بتوانند در آنها تا صنف دوازدهم درس بخوانند وجود ندارد، با آن هم تقریبا نیمی از دانش آموزان این مکاتب را دختران تشکیل میدهند. در عین حال شمار دیگری از بانوان این ولسوالی در کورسهای سوادآموزی، با شوق و علاقه تمام حاضر میشوند.
بانو محسنی میگوید که علاقهمندی دختران به آموزش و در کنار آن برگزاری برنامههای آموزشی از سوی برخی از موسسات، باعث شده تا آنان بتوانند مهارتهای جدیدی کسب کنند و از آنها در زندگی خود استفاده نمایند. به گفته او، اکنون ساکنان آن عده از مناطق که دخترانشان را از رفتن به مکاتب باز میداشتند، قانع شدهاند که زمینه ادامه آموزش آنان را فراهم کنند.
به رغم خوشبینیهایی که نسبت به بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بانوان در شیبر بهوجود آمده است، آنان در معدود مناطقی از این ولسوالی، هنوز هم از حقوق ابتدایی خود برخوردار نیستند. مقامهای حکومتی در شیبر، ناامنی را تنها دلیل درمحرومیت ماندن بانوان این مناطق که قریههایی چون باغک، جلمیش و غندک را دربرمیگیرد، عنوان کردهاند.
بانوان فعال در ولسوالی شیبر از حکومت میخواهند تا زمینه آگاهیدهی به ساکنان این مناطق از حقوق بشری، قانونی و شرعی بانوان را فراهم سازد. آنان آگاهیدهی را یگانه و بهترین گزینه قابل استفاده در زمینه بسترسازی برای بروز تغییرات مثبت بیشتر در زندگی بانوان این مناطق میدانند و برعملی شدن آن مصر هستند.
3 آگوست 2024