عبدالله نصرت
مسئولان در اداره معارف بامیان از تداوم محرومیت دانشآموزان این ولایت از درس به دلیل تعطیلی مکاتب، ابراز نگرانی کردهاند. آنان میگویند که به دنبال راهی برای آغاز دروس این دانشآموزان هستند و روی تهیه و اجرای طرحی در این زمینه کار میکنند.
فوزیه محبی، سرپرست اداره معارف بامیان به ستاگیدیا گفت، اکثر طرحهایی که تا کنون به بحث و رایزنی شدهاند، در جایی مانند بامیان قابلیت اجرایی ندارند. بانو محبی افزود: «بیشتر دانشآموزان این ولایت به برق، انترنت و حتا تلویزیونهای محلی دسترسی ندارند. به همین دلیل، امکان تدریس از راه دور به آنان وجود ندارد.»
در پی شیوع ویروس کرونا در افغانستان، وزارت معارف اعلام کرد که تمامی مکاتب و مراکز آموزشی این کشور تا بیستم ماه ثور سال جاری تعطیل خواهند بود. این تعطیلی امروز به پایان رسیده و نگرانی دانشآموزان این ولایت مبنی بر تداوم تعطیلی مکاتب و محرومیتشان از درس را تشدید کرده است.
رضا شریفی، دانش آموز صنف دهم یکی از مکاتب مرکز بامیان میگوید که ادامه یافتن تعطیلی مکاتب در نبود گزینه بدیلی که بتواند به پیشرفت دروس دانشآموزان کمک کند، به روند آموزش آنان به خصوص در صنوف بالاتر، ضربه جبرانناپذیری خواهد زد. شریفی اضافه کرد: «وزارت معارف کشور باید هرچه زودتر در زمینه آغاز دروس دانشآموزان مکاتب از هر طریق ممکن، اقدام کند، در غیر صورت، ادامهدار شدن این وضعیت، میتواند هم برای اداره معارف و هم دانشآموزان مشکلات زیادی را خلق کند.»
رد طرح اداره معارف بامیان
در همین حال مسئولان در اداره معار بامیان میگویند که که تمام تلاش خود را بهکار بستهاند تا زمینه آغاز دروس دانشآموزان در تمامی مناطق این ولایت را فراهم آورند. آنان اما از رد طرحهای خود از سوی وزارت معارف کشور سخن میزنند.
فوزیه محبی تایید کرد که اداره معارف بامیان طرحی را تهیه کرده بود که با اجرایی شدن آن، بیشتر دانشآموزان این ولایت میتوانستند دروس خود را از سر گیرند، اما وزارت معارف کشور این طرح را نپذیرفته است. بانو افزود: «مقامها در وزارت معارف گفتهاند که روی طرح جامع و همهجانبهای کار میکنند که قابلیت تطبیق در سراسر کشور را داشته باشد.»
سرپرست اداره معارف بامیان با ابراز نگرانی از اینکه ممکن است طرح وزارت معارف به دلیل نبود امکانات و عدم دسترسی دانشآموزان به تکنالوژی، در بامیان قابل اجرا نباشد، تاکید کرد که دستاندکاران تهیه این طرح در این وزارت، از مشکلات ولایات آگاهی کاملی ندارند. او علاوه کرد: «همین امر، مشکلات بسیاری را فراروی اجرای طرحی که ارائه میگردد، به وجود خواهد آورد. به همین سبب، ما از وزارت معارف میخواهیم که طرحهای ارائهشده از سوی ادارات معارف ولایات که با توجه به شرایط هر ولایت تهیه شدهاند را بپذیرد.»
انتقاد شهروندان بامیان از وزارت معارف
شهروندان بامیان با اشاره به طرحهایی مانند تدریس به دانشآموزان از طریق تلویزیون و انترنت که پیش از این توسط وزارت معارف کشور ارائه شده بود، میگویند که امکان تطبیق چنین طرحهایی در بامیان بسیار کم است.
علیدوست یکی از شهروندان بامیان ارائه این طرحها از سوی این وزارت را غیرموثر میداند: «ما همانقدر برق نداریم که در روشنی آن غذا بخوریم. در چنین وضعیتی، چطور ممکن است که فرزندان ما بتوانند از طریق تلویزیون درس بخوانند؟» به گفته او، وزارت معارف بامیان باید این توان را داشته باشد که با توجه به اوضاع کنونی، متناسب با شرایط هر ولایت، دسترسی دانشآموزان به آموزش را تامین کند.
با این حال، به نظر میرسد که وزارت معارف افغانستان به راه حلی برای برطرفسازی مشکل محرومیت دانشآموزان از درس، دست نیافته است؛ چیزی که به احتمال زیاد، تعطیلی مکاتب را برای مدت نامشخصی تمدید خواهد کرد.
3 آگوست 2024