12 آگوست 2021  
 نظیفه حیدری  

پس از قرن‌ها محرومیت، بانوان پنجاب بامیان به بخشی از حقوق دست یافته‌اند

پس از قرن‌ها محرومیت، بانوان پنجاب بامیان به بخشی از حقوق دست یافته‌اند

متنفذان قومی در شماری از مناطق پنجاب بامیان می‌گویند که وضعیت زندگی بانوان در برخی از ساحات این ولسوالی در مقایسه با سال‌های پیش، بهبود قابل ملاحظه‌ای یافته است. به گفته آنان؛ بانوان این مناطق جایگاه‌شان در جامعه را تثبیت کرده و تقریبا به بیشتر حقوق خود دست یافته‌اند.

پنجاب از ولسوالی‌های پرجمعیت بامیان است که از شرایط اجتماعی مناسبی برای فعالیت بانوان در بیرون از خانه برخوردار است. ساکنان این ولسوالی در پی برگزاری کمپاین‌های آگاهی‌دهی متعدد، بخشی عمده‌ای از حقوق بانوان را پذیرفته و فراروی مشارکت آنان در فعالیت‌های اجتماعی، خلق چالش نمی‌کنند.

حاجی تقی موسوی، رئیس شورای انکشافی «سجادیه» و یکی از ساکنان مرکز پنجاب گفت که زندگی بانوان در این ولسوالی از شانزده سال بدین‌سو، تغییر بسیاری کرده است: «تقریبا بیشتر بانوان در پنجاب از حقوق خود آگاهی دارند و از همین‌رو، به تحصیل از سطح ابتدایی تا عالی‌ترین سطوح، کار در ادارات دولتی و موسسات غیردولتی، راه‌اندازی و مدیریت رویدادهای اجتماعی و ایجاد کسب‌وکارهای اقتصادی برای خود و سایر بانوان رو آورده‌اند.»

آقای موسوی افزود که رشد بانوان در این ولسوالی هم‌چنان ادامه دارد و تا کنون چندین تن از بانوان تحصیل‌کرده در این ولسوالی، وارد فعالیت سیاسی نیز شده و در چندین دور برای احراز کرسی‌های پارلمان و شورای ولایتی خود را نامزد کرده‌اند. به باور این متنفذ محلی، تغییرات به‌وجود‌آمده در زندگی بانوان در این لسوالی، هشتاد درصد است.

تاکید بر گسترش برنامه‌های آگاهی‌دهی

با وجود تغییرات مثبتی که در زندگی بانوان در پنجاب رونما شده است، به‌ نظر می‌رسد که برخی از مشکلاتی که کار و فعالیت آنان را به چالش می‌کشد، در برخی از مناطق این ولسوالی، همچنان ادامه یافته است. شماری از بانوان فعال در پنجاب می‌گویند که گستره این تغییرات بیشتر مرکز این ولسوالی و تعدادی از مناطق اطراف آن را شامل می‌شود.

 شریفه عزیزی، یکی از بانوان فعال در پنجاب به ستاگیدیا گفت که بانوان در مناطق دوردست این ولسوالی هنوز هم با مشکلاتی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند: «طی سال‌های اخیر، توجه دولت و موسسات بیشتر بر مرکز پنجاب و قریه‌های نزدیک به آن متمرکز بوده است و در ساحات دوردست، کار کم‌تری برای ترویج حقوق بانوان از سوی آنان انجام یافته است. به همین دلیل، در مناطق و ساحات دورافتاده، شمار کمی از بانوان شناختی از حقوق خود دارند و می‌توانند در اجتماع حضور یابند.»

بانو شریفی اضافه کرد که در مناطق محروم، هنوز هم شماری از بانوان مورد خشونت قرار می‌گیرند، گاها از تحصیل محروم می‌شوند و حتا نمی‌توانند در برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی اشتراک ورزند. او تاکید کرد که دولت و نهادهای حقوق بشری باید برای حل این مشکل، دامنه فعالیت‌های خود را به سراسر این ولسوالی گسترش دهند: «یقینا اگر این کار صورت بگیرد و تلاشی برای افزایش آگاهی مردم انجام شود، زندگی بانوان در ساحات دوردست، به زودی دگرگون خواهد شد.»

خوش‌بینی به حل مشکلات

بانوان در ولسوالی پنجاب امیدوار هستند که مشکلات باقی‌مانده در برخی از مناطق این ولسوالی نیز در آینده‌های نیزدیک حل گردد. آنان بدین باورند که در کل دید جامعه نسبت به بانوان تغییر یافته است و همین امر این زمینه را فراهم کرده است که ترویج حقوق آنان با چالش‌های چندان بزرگی مواجه نگردد.

جمیله شجاعی، عضو شورای انکشافی «سیدبچه» در مرکز پنجاب می‌گوید که فعالیت موسسات در عرصه حمایت از بانوان در بعضی از مناطق این ولسوالی اذهان عمومی را نسبت به فعالیت آنان دچار تغییر کرده است: «همین که ظرفیت شماری از بانوان به همکاری این موسسات ارتقا یافته و به آنان این توان را داده است که در فعالیت‌های گوناگون در عرصه‌های اجتماع، اقتصاد، فرهنگ و سیاست شرکت کنند، بر افکار سایر مردم در مناطق دیگر نیز تاثیر می‌گذارد و زمینه را بهبود وضعیت زندگی بانوان در این مناطق فراهم می‌سازد.»

بانو شجاعی، تداوم حاکمیت برخی از رسوم نادرست در میان مردم را عمده‌ترین مشکلی می‌داند که  مانع کار و فعالیت بانوان در برخی از مناطق پنجاب می‌شود. او اما تصریح می‌کند که در صورت تداوم و گسترش دامنه برنامه‌های حمایت از بانوان و توانمندسازی آنان، این مشکل نیز برطرف خواهد شد.