گفتگو کننده: فریبا هاشمی
یادداشت: گفتگوی این هفته با اشرف نیازی مسوول دفتر ساحوی UNHCR در بامیان اختصاص دارد. کمکرسانی در مناطق مرکزی، کار شهرک مغاره نشینها و برنامههای کنونی و آینده این نهاد از موضوعهای است که با وی به بحث گرفته شده است. این گفتگو به روز سهشنبه، 27 سرطان در دفتر ساحوی UNHCR در بامیان انجام شده است.
ستاگیدیا: تشکر از وقتی که گذاشتید. میشود ابتدا از اینجا شروع کنیم که از آغاز سال جدید تا اکنون مهمترین برنامههای که در بامیان و مناطق زون مرکزی داشتید چه بوده است؟
اشرف نیازی: سلامت باشید! کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان یا دفتر UNHCR در زون مرکزی مرتفع که دفتر ساحوی آن در بامیان است که از اینجا ولایت دایکندی، ولسوالی لعل و سرجنگل ولایت غور و ولسوالیهای بهسود یک و بهسود دو ولایت میدان وردک را تحت پوشش میگیرد. UNHCR در چهار سکتور صحت، معارف، معیشت و انرژی فعالیت دارد.
در سکتور معارف از آغاز سال جدید اعمار پنج باب مکتب را در ولایت دایکندی، بامیان و لعل و سرجنگل و دو مرکز آموزشی را روی دست گرفتیم که کار روی آن جریان دارد و تا آخر سال 2023 به اتمام میرسد.
در قسمت صحت، دو کلینیک صحی را یکی در بامیان و دیگری هم در دایکندی پلان شده است و تا آخر امسال به بهره برداری سپرده خواهد شد.
در بخش معیشت نیز پروژههای مختلفی را داریم که در یکی از این پروژهها هشتاد دختر خانم از طریق رقابت آزاد در ولایات دایکندی و بامیان جذب کردیم. این دختران به مدت دو سال تحت نظر اساتید مسلکی آموزشهای صحی در خصوص قابلگی را خواهند دید، اسناد شان را نیز با وزرات صحت هماهنگ کردیم که تایید وتصدیق نمایند. در این کورسها 40 تن از ولایت دایکندی و 40 تن دیگر نیز از ولایت بامیان هستند.
همچنان، برنامهای که فعلن روی دست داریم ترمیم جادههای تخریب شده است که دو ماه برای 3300 نفر زمینه کار با درآمد مناسب فراهم شده است.
و در بخش کمکهای اضطراری نیز پلان داریم تا آخر سال به تعداد 1400 نفر کمکهای نقدی توزیع کنیم که یک مقدار شان تا اکنون توزیع شده است .
یک پلان 1500 نفری دیگری را نیز فرستادیم به مرکز تا منظوری بودجه آن را بدست بیاوریم و برنامه پول نقدی را افزایش بدهیم.
همینطور کار ساخت «مرکز اجتماعی و اقتصادی زنان» در «دشت عیسی خان» مرکز بامیان که اعمار 20 باب دکان را شامل میشود، جریان دارد. زمین این پروژه در زمان دولت پشین از طریق ریاست امور زنان تعیین شده بود. این پروژه تا سه ماه آینده تکمیل میشود. در این مجموعه به دختران تدریس علوم دینی، زبان انگلیسی، حفظ القرآن، مهارتهای کمپیوتر و کورسهای حرفوی برگزار میکنیم. زنان هنرمند و صنعتگر نیز میتوانند در این دکانها صنایع دستی شان را به فروش برسانند.
ستاگیدیا: بسیار خب، بیشتر برنامههای ساختمانی و پروژههای که شما تمویل میکنید از سوی نهادهای داخلی تطبیق میشود، نحوه نظارت شما از کار آنها چگونه است؟
اشرف نیازی: پالیسی است از دفاتر ملل متحد که یکی از انجوها با درنظرداشت به اصول کاری، تجارب و امکانات برای پیش بردن فعالیتهای دفتر مربوطه در ساحه مربوطه انتخاب میشود. یکی از همکاران تطبیق کنندهای ما موسسه وطن است. هنگام تطبیق پروژه، همکاران ما نیز با آنها در ساحه حضور پیدا میکنند تا اگر کمی و کاستی پیش میآید فوری برای برطرف ساختن َآن اقدام کنند.
ستاگیدیا: برای نمونه پروژه آبرسانی که در بامسرای دره فولادی بود با چالش روبرو شد، مشکل در کجا بود؟
نیازی: این پروژه 900 متر کانال آبرسانی در بام سرای فولادی است. هنگام تطبیق پروژه متاسفانه مردم دو دسته شدند. در ساحهای که باید پروژه تطبیق میشد اختلاف از سوی مردم پیش آمد که باعث این اختلال شده است. هرچند که در رسانهها بازتاب داده شد که زمینها سوخته. این حرفها حتی ده درصد هم واقعیت ندارد. من شخصا خودم از ساحه دیدن کردم و همه رزاعت مردم را دیدم که هیچ کدام خساره ندیده بود و من برای شما اطمینان میدهم که هیچ زمینی زراعتی از کمبود آب نسوخته است. ما پروژه را تطبیق کردیم و از مردم سه روز وقت خواستیم تا کانال آماده شود. چون که هنگام ساخت و ساز نمیشد که آب هم جریان داشته باشد. بعضی از مشکلات قومی بین مردم محل وجود دارد و به بهانههای مختلف برای بدنام کردن موسسه ما، در رسانهها منتشر ساختهاند، مشکل ما نیست. پروژه مشکلی نداشت در اصل مشکل از خود مردم بود.
ستاگیدیا: شهرک مغاره نشینها و عودت کنندگان حدود دو ماه قبل افتتاح شد، اما هنوز کارش عملا شروع نشده است مشکل در کجاست؟
نیازی: زمینی که به مغاره نشینها اختصاص داده شده بود مربوط ریاست زراعت بود و خوشبحتانه این ریاست موافقت کرد که زمین را به ریاست امور مهاجرین محول بسازند. برای انتقال زمین از ریاست زراعت به عودت مهاجرین، این پلان برای اجرا به وزارتهای مربوطه در کابل فرستاده شد.
در حال حاضر کار انتقال زمین در جریان است و امضای منظوری هم از مقامات بلند رتبه گرفته شده است و ما منتظر هستیم که بعد از انتقال زمین موضوع را رسما به ما اطلاع بدهند، تا کار روی زمین را شروع کنیم.
ستاگیدیا: تشکر، درصورتی که انتقال زمین از وزارتها طول بکشد و یا زمین منتتقل نشود، آیا پروژه لغو خواهد شد؟
نیازی: اگر پروسه انتقال زمین طولانی شود پروژه لغو نخواهد شد، بلکه به سال پیشرو محول خواهد شد. چرا که هر پروژه زمان معینی دارد که باید همان موقع انجام شود. اگر تا ماه قوس مشکل حل شود باز هم ساخت وساز نمیشود. چون هوا سرد است. اگر زودتر این انتقالات صورت بگیرد ما میتوانیم کار پروژه را آغاز کنیم.
ستاگیدیا: بسیار خب، شما 144خانواده مغاره نشین را برای شهرک مغاره نشینها در بامیان چطور شناسایی کردید؟
نیازی: ما برای اغاز این پروژه تیم مشترکی از نمایندگان دفاتر یو.ان.ایچ. سی.آر، موسسه وطن، امور مهاجرین و اطلاعات و فرهنگ تشکیل دادیم و با هماهنگی مقام ولایت به مغارهها رفتیم و کسانی را که در مغارهها حضور داشتند به طور غافلگیر کننده آنها را به مدت کمتر از دو روز شناسایی و سروی کردیم. از جمله افراد مستحق تنها 144 فامیل را پیدا توانستیم که در مغاره زندگی میکنند و واجد شرایط هستند.
ما این کار را بیخبر انجام دادیم، چون متاسفانه ساحات مغاره نشینها هم به یک ساحه تجارتی تبدیل شده است. کسانی هستند با وجود اینکه امکانات زندگی را در جاهای خوب دارند برای دریافت کمکها مغارههای شان را یا کرایه میدهند یا هنگامی خبری از کمکهای بشری میشود فوری جابجا میشوند. به طور نمونه، دو روز بعد سروی ما بیش از شش صد خانواده در آنجا جابه جا شده بودند.
ستاگیدیا: سپاس، شما قبلن هم به مغاره نشینها زمین توزیع کرده بودید؟
نیازی: توزیع زمین مربوط ما نیست، موسسه ما یک موسسه بینالمللی است که کمکهای بشری را ارایه میکند و توزیع زمین مربوطه دولت میشود. اگر قبلن توزیع شده باشد، من در جریان نیستم. چون این بار اول است که از طریق دفتر یو.ان.ایچ. سی.آر پلان گرفته میشود و برای مغاره نشینها زمین توزیع میشود.
ستاگیدیا: بسیار خب، با وضع محدودیتها در رابطه به فعالیت زنان در موسسات و دیگر نهادها چه سکتگی و یا چالش در فعالیتهای شما بوجود آمده است؟
نیازی: ما با چنین چالشی روبرو نشدیم. چون ما نظر به عنعنات و رسوم اسلامی و شرعی رفتار میکنیم. خانمهای که در دفتر ما همکار هستند حجاب خود را مراعات میکنند و هنگامیکه به ساحه میروند محرم دارند. همین دو اصول را که امارت اسلامی روی آن پافشاری دارد ما مراعات میکنیم؛ هیچ نوع مشکلی را روبرو نشدیم خوشبختانه.
ستاگیدیا: ممکن است برای ما از برنامههای که در ماههای پیشرو در زون مرکزی دارید، معلومات دهید.
نیازی: برنامههای که روی دست است کمکهای بشری است. ما تلاش داریم که پروژههای بنیادی و زیربنایی را در ساحات تحت پوشش ما تطبیق کنیم. مثل اعمار کلینیکها و مکتبها در نقاطی که محروم هستند و یک ضرورت است. همچنان کمکهای نقدی هم داریم. چون وضعیت هنوز هم اضطراری است. تلاش داریم که به خانوادههای واجد شرایط کمک کنیم. قابل یاد آوری است که نیازمندی در نقاط مرتفع زون مرکزی مخصوصا در بامیان خیلی زیاد است و ما به تمام فامیلها رسیدگی نمیتوانیم. چون کمکها محدود است، ولی تعداد نیازمندیها بی حد زیاد است. ولی تلاش داریم که به نیازمندترین آنها رسیدگی کنیم.
3 آگوست 2024