بامیان در قریب به دو دهه گذشته در مقایسه با سایر ولایات افغانـستان، شرایط مـساعدتری برای حضور و مشارکت زنان در بخشهای مختلف داشته است. شهروندان این ولایت همانگونه که در پذیرش سایر ارزشهای انسانی نوین، پیشگام ساکنان دیگر مناطق کشـور بودهاند، در زمینه برداشتـن موانع فراراه حضور، مشارکت و فعالیت زنان در حوزههای مختلف نیز جلوتر از همهاند. در حال حاضر زنان بامیان در تقریبا تمامی عرصهها فعالیت چشمگیری دارند. رشد آنان بهویژه در بخشهای آموزشوپرورش، فرهنگ و هنر، کارآفرینی، حرکتهای مدنی، کار در ادارات دولتی و غیردولتی، حضور در رسانهها و ورزش بهخوبی مشهود است.
یکی از بخشهایی که زنان بامیان پیشرفت چشـمگیری در آن داشتهاند، ایجاد کسبوکارهای گوناگون از سوی آنان است. در چند سال گـذشته، شماری از زنان بامیان این فرصت را یافتهاند که با راهاندازی تجارتهای کوچک بهخصوص در زمینه تولید و فروش صنایع دستی، هم منبع درآمدی برای خود دستوپا کنند و هم برای شمار دیگری از زنان فرصت برخورداری از شغل و داشتن درآمد را فراهم سازند.
زنان تجارتپیشه در بامیان، اکنون چندین انجمن تولید صنایع دستی را مدیریت میکنند و بخشی از بازار این ولایت را در اختیار دارند. آنان تا هنوز در این زمینه موفق عمل کردهاند. تلاش این زنان باعث گردید تا بامیان بتواند عضویت شبکه شهرهای خلاق جهان در بخش صنایع دستی ناب و فرهنگ بومی را بهدست آورد. از طرف دیگر فعالیت آنان در این بخش، تاثیرات مثبتی بر وضعیت اقتصادی شماری از خانوادهها در این ولایت گذاشته است. با توجه به همین موضوع، هفتهنامه ستاگیدیا سعی کرده است تا برای بررسی وضعیت کنونی بازار صنایع دستی بامیان، شناخت پیـشرفتها و مشکلات زنان تجارتپیشه در این بخش و بازتاب خواستهای آنان برای حل این مشکلات بپردازد. عبدالله نصرت، خبرنگار هفتهنامه ستاگیدیا گفتگویی با سلیمه صادقی، مسئول انجمن صنایع دستی ضحاک انجام داده و نخست از او پرسیده است که چه انگیزهای باعث شده تا به کار تولید و فروش صنایع دستی رو آورد.
با سلام به شما و خوانندگان هفتهنامه ستاگیدیا! در پاسخ به پرسش شما باید بگویم که من فعالیت در بخش تولید صنایع دستی را از سالها پیش آغاز کرده و تا کنون ادامه دادهام.
در دورانی که خـانوادهام به پاکـستان مهاجر شده بود، ما برای تامین مخــارج زندگی خود، چــادر گلدوزیشده تولید میکردیم و در بازار میفروختیم. کم کم همســایههایمان به آنچه تــولید می کـردیم، علاقهمند شدند، آنان برای ما تکه/پارچه میآوردند تا از آن، برایشان چادر خامکی بدوزیم. بـدین ترتیب، مـن اولین گامهایم در راستای تولید صنایع دستی را برداشتم.
چهزمانی به تولید صنایع دستی در بامیان اقدام کردید و دستاوردهایتان تا کنون در این عرصه چه بوده است؟
چهارسال پیـش وقتی که خانوادهام از پاکستان به افغانستان بازگشت، تلاش کردم تا کسبوکارم را گسترش دهم. برای همین، سعی کردم تا اقدام به گشایش دکان فروش صنایع دستی کنم. در ابتدا که موفق به گشایش دکان/مغازه فروش صنایع دستی در بازارچه هـنر بامیان شدم، فقط 16000 افغانی سرمایه داشتم و در عین حال، از اینکه کدام نوع از محصولات صنایع دستی در میان مردم خریدار دارد چیزی نمیفهمیدم و با روند کار آشنا نبودم. اکنون اما میزان سرمایه و درآمدم افزایش یافته است و همچنان میفهمم که مردم چه چیزی را بیشتر میخواهند. به همین دلیل، در حال حاضر انواع مختلفی از محصولات صنایع دستی را در دکانی که در اختیار دارم، عرضه میکنم.
کیها در دستیابی به این موفقیتها، حامی شما بوده اند؟ تاجران، موسسات و یا هم دولت؟
در زمینه راهاندازی کـسبوکار در بخـش صنایع دستی، نخست حمایت خانوادهام را با خود داشتم. بعد از مدتی برخی از ادارات مانند انکشاف دهات و صنایع روستایی نیز در این راســتا، نه تنها با مـن بلکه با شمار زیادی از زنان تجارتپیشه همکاری کردند. این ادارات چندین نمـایشگاه صنایع دستی را برای معرفی محصولات صنایع دستی ما برگزار کردند. این نمایشگاهها تا حد زیادی توجـه مردم را به صنایع دستی جلب کرده و باعث رشد این صنایع در بامیان شده است.
مشتریان و متقاضیان صنایع دستی بامیان بیشتر کیها هستند؟
متاسفانه محصولات صنایع دستی این ولایت، متقاضیان زیادی در داخل این ولایت ندارد. بیشتـر افرادی که متـقاضی این محصولات هستند، از ولایات دیگر افغانستان هستند. بازار صنایع دستی بامیان هم فقط در فصول مشخصی از سال که ساکنان ولایات دیگر برای تفریح به این ولایت میآیند، رونق دارد.
روند بازاریابی برای صنایع دستی بامیان را چگونه ارزیابی میکنید؟
با وجود اینکه تا کنون چندین نمایشگاه صنایع دستی زنان بامیان در چند ولایت افغانستان و حتا خارج از کشور برگزار شده است، رشد این صنایع نیاز به این دارد که راههای دیگری برای گسترش بازارهای فروش محصولات آن جستجو گردد. رسانههای بامیان نیز در زمینه معرفی صنایع دستی این ولایت به ساکنان دیگر ولایات و شهروندان دیگر کشورها خوب عمل کردهاند. ما انتظار داریم که هم رسانهها و هم حکومت محلی، تلاش کنند تا توجه تعداد بیشتری از مردم سایر نقاط جهان را به صنایع دستی بامیان جلب کنند.
تا چندی پیش گفته میشد که صنایع دستی بامیان در خارج از کشور نیز متقاضی پیدا کرده است. شما هم تا حالا موفق به صادر کردن محصولات صنایع دستیتان به خارج از کشور شدهاید؟
خوشبختانه تعداد مشتریان ما در خارج از کشور رو به افزایش است. همین اکنون ما از طریق شبکه اجتماعی فیسبوک، سفارشی برای بافت نوعی دسترخوان نخی دریافت کردهایم. پیش از این نیز ما مشتریانی از کانادا و استرالیا داشتیم که خواستار تهیه جهیزیه عروس از محصولات صنایع دستی بامیان بودند. ما تا کنون بارها محصولات صنایع دستی بامیان را به بازارهای خارجی صادر کردهایم. به همین دلیل تا صـنایع دستی بامیان شهرت یافته و تقاضا برای محصولات آن در شماری از کشورها بیشتر گردد.
فروش صنایع دستی چقدر به بهبود وضعیت اقتصادی زنان در بامیان کمک کرده است؟
طبیعتا رشد نه خیلی زیاد صنایع دستی بامیان تاثیرات مثبتی بر اقتصاد خانوادهها داشته است. بیشتر زنانی که مشغول تولید و فروش صنایع دستی هستند، بخشی از مخارج خانواده خود را از همین طریق تامین میکنند. خانواده من نیز وضعیت اقتصادی خوبی نداشت، اما بعد از آنکه فعالیتم در بخش صنایع دستی را آغاز کردم، کمکم با رشد کـسب وکارم، وضعیت اقتصادی خانوادهام نیز بهبود یافت. اکنون به لحاظ اقتصادی در وضعیت خوبی هستم و خودم را خوشبخت احساس میکنم.
برای توسعه کسب کار تان چه برنامهای دارید؟
جنجالهای انتخاباتی باعث شده است تا بیشتر کسبوکارها با مشکلات جدی مواجه شـوند. با روشن شدن نتیجه انتخابات، تلاشهای ما برای گسترش فعالیتهایمان آغاز خواهد شد. امیدواریم انتقال قدرت به صورت مسالمتآمیز انجام شود و حکومتی شـکل گیرد که بتواند امنیت را تامین نماید، زیرا تمام برنامه های ما مانند بازاریابی برای محصولات صنایع دستیمان بستگی به شرایطی دارد که بعد از اعلام نتایج انتخابات به وجود خواهد آمد.
آینده صنایع دستی بامیان را چگونه پیشبینی میکنید؟
اگر اوضاع در افغانستان بهبود یابد، بدون شک امکان و زمینه رشد صنایع دستی بامیان فراهم خواهد شد. زیرا در آن زمان ما قادر خواهیم بود تا نمایشگاههای صنایع دستی را در مناطق مختلف کشور برگزار کنیم و حتا در سایر ولایات نمایندگیهای فروش داشته باشـیم. از جانب دیگر ما در حال حاضر با مشکلاتی نظیر کرایه بلند دکان و نبـود جای منـاسب برای عرضه محصولات صنایع دستی مواجههستیم. چنانچه دولت در حل این مشکلات با ما همکاری کند، زنان بامیان سود بیشتری از فروش صنایع دستی بهدست خواهند آورد و از آن برای توسعه کسبوکارشان بهره خواهند جست.
بار دیگر تشکر از شما!
3 آگوست 2024