14 ژوئن 2023  
 محمدزمان احمدی  

چرا باید نحوه مصرف کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی به افغانستان تغییر یابد؟

چرا باید نحوه مصرف کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی به افغانستان تغییر یابد؟

پس از وقوع تحولات سیاسی و تغییر نوع نظام در کشور در سال 1400 خورشیدی، حوزه­‌های مختلف زندگی مردم دست‌خوش تغییرات گردیده  و مشکلات زیادی فراروی آنان ایجاد شده است. البته طبیعی است که هرگونه تحول سیاسی و دگرگونی در نظام­‌های سیاسی، تاثیرات ژرفی را روی زندگی مردم به‌جا می­‌گذارد.  بیشتر اما شهروندان کشور به لحاظ اقتصادی آسیب­‌پذیرتر شده‌اند، زیرا نظام اقتصادی کشور دچار بحران گردیده است؛ بنابر آمارهای نشر شده، صدها هزار شغل از میان رفته‌اند که شامل شاغلین در ادارات عامه و بخش خصوصی می‌­باشد. در کنار آن­‌که عده زیادی از مردم به دلیل کوچک‌­ترشدن تشکیل ادارات دولتی و انحلال تعدادی از ادارات، شغل­‌های‌شان را از دست داده‌اند. بخش خصوصی و به‌خصوص کارخانه­‌های صنعتی، شرکت‌­های تجارتی و سایر نهادهای فعال در بخش خصوصی نیز، به‌شدت متاثر شده‌اند و با غیرفعال‌شدن تعداد زیادی از آن‌­ها، هزاران نفر دیگر نیز شغل و منبع درآمد خود را از دست داده‌اند و به جمع بی‌کاران پیوسته‌اند. هم‌چنان به‌تعلیق‌درآمدن تقریبا همه پروژه‌­های انکشافی که از سوی بانک جهانی، بانک انکشاف آسیایی و سایر نهادها و کشورهای کمک‌کننده تمویل می­‌شدند، ضربه سنگین دیگری بر پیکره زخمی کشور وارد آورده است، زیرا با تعلیق این پروژه­‌ها، ضمن این‌که روند انکشاف و توسعه متوقف شده است، هزاران نفر از افرادی که در این پروژه‌­ها شامل کار بودند نیز بی‌کار شده‌اند و به تشدید فقر و بی‌کاری کمک کرده‌اند. تعداد زیادی از موسسات بین­‌المللی، سفارت‌خانه‌­ها و نهادهای دیگر خارجی نیز فعالیت‌­های‌شان را توقف داده‌اند و افراد زیادی را به جمع بی‌کاران اضافه کرده‌اند. در نتیجه، بی‌کاری مفرط و فقر گسترده، دامن­‌گیر جامعه گردیده و تبدیل به یک معضل جدی شده است.

ظاهر امر نشان می‌دهد که جامعه جهانی متوجه ژرفای بحران اقتصادی و فاجعه فقر و بی‌کاری در کشور گردیده‌ است. ازهمین‌رو، احتمالا میلیاردها دالر در طول نزدیک به دو سال گذشته، زیر نام کمک­‌های بشردوستانه در افغانستان به مصرف رسیده است. کمک­‌هایی که بدون تردید، تاثیر بسیار زیادی در کمک به خانواده­‌های فقیر و بی­‌بضاعت در گذراندن زندگی شان داشته و میلیون­‌ها تن را از گرسنگی نجات داده است. اما این را هم بدون تردید می‌­توان ادعا کرد که تاثیرات این کمک­‌ها در دراز مدت هیچ سودی به حال افغانستان و مردم آن ندارد، زیرا کاری است مقطعی و روبنایی که برای حل مشکلات فوری و اضطراری به‌کار می‌­رود. بنابراین، تداوم کمک­‌های بشردوستانه به‌شکل کنونی، هرچند برای مدت طولانی، نقش عمده و تعیین‌کننده‌­ای در کاهش فقر و بی‌کاری نخواهد داشت و با قطع‌شدن آن، همه‌چیز به‌حالت اول برخواهد گشت.

براین اساس، نیاز جدی احساس می‌­گردد که جامعه جهانی، نهادها و سازمان‌­های بین­‌المللی و موسسات امدادرسان، در کنار کمک­‌های غذایی و غیر غذایی به قشر بسیار فقیر جامعه که در حقیقت زندگی‌شان اکنون وابسته به آن است، تغییرات اساسی در پالیسی و روی‌کرد خویش اعمال کنند و این تغییر روی‌کردی باید بر محوریت ساختن زیربناها صورت گیرد، زیرا نیاز اساسی در کوتاه مدت و درازمدت، ساختن زیربناها و به‌خصوص زیربناهای اقتصادی و انکشافی است. با شکل­‌گیری و ساخت زیربناهای اقتصادی است که بحران اقتصادی کنترل می­‌گردد؛ ثبات پولی در کشور به‌وجود می‌­آید، ارزش پول ملی حفظ و کنترل می­‌گردد و کمبود نقدینگی نیز جبران می­‌شود. از سوی دیگر، با ساختن زیربناهای اقتصادی و انکشافی، میزان اشتغال­‌زایی با صعود روبرو می‌گردد و در نهایت آمار فقر و بی‌کاری سیر نزولی به‌خود می­‌گیرد و وضعیت زندگی مردم بهبود را تجربه می­‌کند.

بهترین راه حل در شرایط کنونی آن است که کمک­‌های مالی کشورهای جهان و موسسات و سازمان­‌های بین­‌المللی روی دو محور و دو هدف متمرکز شوند؛ نخست، ایجاد و ساخت زیربنا و دوم، ایجاد شغل به دوگونه شغل بادرآمد ثابت و خوداشتغالی و درآمدزایی. راه‌اندازی پروژه­‌های بزرگ و کوچک توسعه‌­ای و انکشافی در نقاط مختلف کشور، می‌­تواند هردو هدف را در کوتاه‌­مدت و درازمدت تعقیب و به‌دست آورد. این پروژه‌­ها در کنار آن­‌که در درازمدت به‌عنوان زیربناها نقش اساسی را بازی خواهند کرد و توسعه را رقم خواهند زد، در کوتاه‌­مدت نیز شغل­‌های زیادی را برای مردم به‌وجود خواهد آورد و میزان بی‌کاری را کاهش خواهد داد. در عین حال، پروژه‌­های  آموزش حرفه و کسب‌و‌کار در نقاط مختلف کشور، مردم را به خوداشتغالی و درآمدزایی به‌گونه مستقل و بدون وابستگی به کمک­‌های موسسات و نهادهای امدادرسان، تشویق خواهد کرد.

 بنابراین، مناسب به‌نظرمی­‌رسد که مقامات حاکم و مردم در کنار هم، در تفاهم با کشورهای کمک­‌کننده و سازمان­‌های بین‌المللی و امدادرسان، بخش اعظمی از کمک‌­های بشردوستانه را به‌سمت‌وسوی زیربناسازی و تطبیق پروژه‌­های درآمدزا سوق دهند و نیز تلاش­‌ها برای جذب کمک­‌های انکشافی و توسعه‌­ای از منابع مختلف به شمول کشورهای جهان، سرمایه‌گذاری شرکت­‌های بزرگ خارجی و سرمایه‌­گذاران ملی، افزایش یابد. این امیدواری وجود دارد که روند زمینه­‌سازی مخصوصا ثبات سیاسی، تامین امنیت و مصئونیت سرمایه­‌گذاران به‌وجودآمده و تسریع گردد تا اندک اندک، راه برای رشد و پیشرفت کشور هموار گردیده و شاهد حرکت به‌سوی آبادانی و آینده روشن باشیم.