20 دسامبر 2024  
 سلیمان احمدی  

سازمان ملل، اخراج افغانستانی‌های دارای مدرک اقامت توسط ایران را تایید کرد

سازمان ملل، اخراج افغانستانی‌های دارای مدرک اقامت توسط ایران را تایید کرد

کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان تایید کرده است که حکومت ایران در طی یک سال گذشته، تعداد زیادی از مهاجرین افغانستانی را با وجود داشتن مدارک معتبر اقامت قانونی، از آن کشور اخراج کرده است. این نهاد همچنان گفته است ایران روند اخراج اجباری مهاجرین افغانستانی را در سال 2024 شدت بخشیده است.

کمیسیاریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد امروز با نشر ویدیویی از اخراج هفتگی هزاران مهاجر افغانستانی از ایران خبر می‌دهد و می‌گوید که در میان آنان کسانی نیز هستند که دارای مدرک اقامتی معتبر بوده‌اند. همچنان درین ویدیو آمده است که ایران در طی یک‌سال گذشته بیشتر از یک‌میلیون پناهنده افغانستانی را از آن کشور به اجبار اخراج کرده است.

در حالی که از گذشته تا هنوز، ادعاهای زیادی در مورد اخراج مهاجرین افغانستانی دارای پاسپورت و ویزای اقامتی توسط ایران وجود داشت، این برای نخستین بار است که سازمان ملل متحد این موضوع را به گونه رسمی تایید می‌کند.

سازمان بین‌المللی مهاجرت نیز اخیرا اعلام کرده است که در سال 2024 میلادی، بیشتر از یک‌میلیون و دوصد هزار مهاجر افغانستانی از ایران و پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند. ازین میان، حدود 1.1 میلیون نفر از مرزهای کشور ایران، هشتاد هزار و پنجصد نفر از پاکستان و بیشتر از یک‌صد هزار نفر از میدان‌های هوایی، به کشور بازگشته‌اند.

کمیسیاریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد همچنین یادآور شده است که به دنبال تسریع روند اخراج مهاجرین افغانستانی از ایران، عرضه خدمات به عودت‌کنندگان را در مرزهای کشور افزایش داده و برای افراد و خانواده‌های آسیب‌پذیر، کمک‌های نقدی و اجتماعی فوری را ارائه می‌کند.

مهاجرستیزی در ایران در سال‌های اخیر به اوج خود رسیده است و درین میان، بسیاری از مقامات حکومتی، اعضای مجلس نمایندگان و رسانه‌های آن کشور، با بزرگ نمایی و استفاده از عبارات و واژه‌های منفی و نفرت‌آور، در نظر دارند تا حضور مهاجرین و پناهندگان افغانستانی را نوعی تهدید نشان داده و ذهنیت شهروندان ایران را نسبت به آنان تغییر دهند.

اخراج پناهندگانی که مدارک اقامتی معتبر دارند، به طور صریح و آشکار نقض قوانین بین‌المللی مهاجرت به شمار می‌رود. مهاجرین اخراج‌شده می‌گویند که حکومت ایران در حالی که ویزای آن کشور را با قیمت و هزینه بالا برای شهروندان افغانستان صادر می‌کنند، سربازان و نیروی انتظامی آن کشور، اعتبار آن را نادیده گرفته و حتی پاسپورت و ویزای مهاجرین را پاره می‌کنند.

ظاهرا اقدامات حمایتی و بازدارنده در خصوص اخراج اجباری مهاجرین و به ویژه مهاجرین دارای مدارک اقامتی معتبر از ایران، توسط حکومت سرپرست افغانستان صورت نگرفته است و آنان تا هنوز نتوانسته‌اند از حمایت و پشتیبانی قانونی برخوردار گردند.