شماری از اعضای هیات گفتگوکننده افغانستان با طالبان در قطر، گفتهاند که طالبان تا کنون سخنی از حکومت موقت بهمیان نیاوردهاند. آنان میگویند که در آجندای دور دوم گفتگوها صلح، هیچ موضوعی درباره حکومت موقت گنجانده نشده است.
غلامفاروق مجروح، یکی اعضای هیات گفتگوکننده افغانستان امروز یکشنبه (12 دلو) در یک نشست خبری آنلاین به رسانهها گفت که طالبان 22 مورد را برای ترتیب آجندای گفتگوها پیشنهاد کردهاند. او افزود که «نظام اسلامی» و چگونگی تعیین «زعامت کشور» در میان این موارد برجسته و برای طالبان مهماند.
طی چند روز گذشته، بحث در مورد حکومت موقت از سوی افراد و گروههای مختلفی در رسانهها و شبکههای اجتماعی مطرح شده است. پیشتر یک نوار تصویری منتسب به دکتر محمدامین احمدی، یکی از اعضای هیات گفتگوکننده دولت افغانستان منتشر شد که در آن از تشکیل حکومت موقت سخن گفته شده بود. برخی دیگر از اعضای این هیات نیز احتمال تشکیل حکومت موقت را قوی خوانده بودند.
مقامها در دولت افغانستان به این موضوع واکنش نشان دادهاند. روز گذشته حمدالله محب، مشاور امنیت ملی ریاستجمهوری گفت که «تشکیل حکومت موقت در افغانستان به معنای ایجاد فرصت دائمی برای مداخله کشورهای خارجی در این کشور است.»
از جانب دیگر، داکتر رسول طالب، یکی دیگر از اعضای هیات گفتگوکننده دولت افغانستان در کنفرانس امروز گفت که دلیلی برای تاخیر در آغاز دور دوم گفتگوها وجود ندارد، اما هیات طالبان بهانهگیری میکنند و شجاعت و غیرت صلح کردن را ندارند. او اضافه کرد که اعضای هیات طالبان، نه برای انحراف اذهان عامه، نه در میز مذاکره، بلکه خارج از آن، اقدام به مطرحسازی موضوعاتی میکنند که فقط جنبه تبلیغاتی دارند.
توقف گفتگوها
گروه طالبان نیز طی روزهای گذشته در مورد چالشهای روند صلح سخن گفتهاند. چند روز پیش عباس استانکزی، معاون دفتر سیاسی طالبان در قطر در یک نشست خبری در مسکو گفته بود که «اشرفغنی بر سر راه پیشرفت گفتگوهای صلح سنگاندازی میکند.» او تاکید کرده بود که هیات گفتگوکننده دولت افغانستان از صلاحیت کافی برای گفتگو برخوردار نیست.
با این حال، داکتر رسول طالب میگوید که میان اظهارات و اقدامات طالبان تناقض وجود دارد. به گفته او، «طالبان در دفاع از مسائلی که مطرح میکنند، در مقابل هیات گفتگوکننده دولت افغانستان در میز گفتگو با مشکل مواجه هستند.» آقای طالب اضافه کرد که «هرچند طالبان میز مذاکره را رها کرده و با سفر به کشورهای دیگر با توجیه دریافت دیدگاه آنها، بهانههای غیر موجه میآورند، تا کنون مذاکرات صلح به بنبنست نرسیده اما با وقفه و رکود مواجه شده است.»
هیات گفتگوکننده افغانستان، 28 مورد را برای بحث در میز گفتگوها به طالبان پیشنهاد کردهاند. برقراری آتشبس از جمله این موارد است.
شریفه زرمتی وردک، از دیگر اعضای هیات گفتگوکننده دولت افغانستان نیز میگوید که در نبود گفتگو، مشکل افغانستان از جانب کشورهای دیگر حل نمیشود. بانو با بیان اینکه اکنون همه در مورد آتشبس توافق نظر دارند، ابراز امیدواری کرد که طالبان نیز با پذیرش این موضوع، هرچه زودتر به میز مذاکره برگردند.
مذاکرات میان هیاتهای گفتگوکننده دولت افغانستان و طالبان، پس از کش و قوسهای بسیار، در 22 سنبله سال جاری در دوحه قطر آغاز شد. این گفتگوها که پس از توافق دو طرف در خصوص طرزالعمل، برای مدتی متوقف شده بود، برای بار دوم در شانزدهم جدی از سر گرفته شد.
در حال حاضر اکثر اعضای هیات گفتگوکننده طالبان از قطر خارج شده و در کشورهای دیگر بهسر میبرند. طی روزهای گذشته هیاتی از سوی طالبان برای دیدار با مقامهای دولتهای ایران و روسیه به این کشورها سفر کردهاند.
اعضای هیات گفتگوکننده افغانستان گفتهاند که دور دوم این گفتگوها تا کنون پیشرفتی نداشته است. به باور آنان، «طالبان تمایلی به مذاکره جدی در مورد مسائل مهم با دولت افغانستان ندارند.» همچنان دولت افغانستان پیش از این اعلام کرده بود که طالبان هیچ اقدامی برای برقرای صلح و یا حداقل کاهش خشونتها در کشور انجام ندادهاند.
3 آگوست 2024