وزارت صحت عامه حکومت سرپرست به تازگی اعلان کرده است که در یازده ولایت کشور، دختران میتوانند در انستیتیوتهای صحی تحصیل کنند. قرار است روند ثبت نام دختران فارغ صنف دوازدهم در یازده ولایت کشور به شمول کاپیسا، پروان، پنجشیر، میدان وردک، غزنی، پکتیا، پکتیکا، لوگر، خوست، بدخشان و بامیان آغاز گردد.
بر بنیاد گفتههای وزارت صحت عامه، این اداره به تمامی واحدهای ولایتی خویش با ارسال نامههای رسمی، دستور داده است تا دختران را برای شمولیت در موسسات صحی ثبت نام کنند و هیئتهایی نیز از سوی این وزارت به ولایتها فرستاده شده است.
این خبر در حالی اعلان میگردد که آموزش دختران از صنف ششم به بالا در سراسر کشور ممنوع است و دانشگاههای کشور نیز در هیچ رشته تحصیلی اجازه پذیرش دانشجویان دختر را ندارند.
از سوی دیگر، کمبود کادر پزشکی و درمانی زن در بسیاری از مناطق افغانستان، از مشکلات عمدهای است که مردم و نظام صحی افغانستان با آن روبروست. بسیاری از شهروندان به خصوص در مناطق دوردست و ولسوالیهایی در جنوب و غرب کشور از کمبود داکتران زن شکایت داشتهاند. در کنار این، قبلا وزیر صحت عامه نیز از کمبود داکتران زن در ولایت ارزگان یاد کرده بود.
نظر به آماری که از سوی حکومت منتشر شده است، از میان چهارصد ولسوالی در سراسر کشور، تنها در نود ولسوالی شفاخانه فعال وجود دارد و در سه صد و ده ولسوالی، هیج دکتر و متخصص زنی وجود ندارد.
پیشتر گل محمد عثمان، رئیس شورای طبی حکومت سرپرست، کمبود و نبود دکتر زن در مناطق روستایی را یک مشکل عمده برای مردم دانسته بود.
به گفته او در شهرهای بزرگ مانند کابل، قندهار، هرات، مزار شریف و بعضی از شهرهای دیگر شمار کافی از دکتران متخصص زن وجود دارند. اما در مناطقی که از آموزش محروم نگه داشته شدهاند، داکتران زن وجود ندارد. زنان تنها در بخش ولادی نسایی تخصص دارند، در حالی که در بخشهای دیگر مانند گوش و گلو، بخش عقلی و عصبی، داخلی و جراحی که اشد نیازمندی دیده میشود، دکتر متخصص زن وجود ندارد.
ممنوعیت تحصیل و آموزش زنان در مکاتب و دانشگاهها که در سال 2022 اعمال شد، به عنوان عامل اصلی عقبماندگی جامعه و کمبود کادرهای علمی و متخصص دانسته میشود؛ امری که در حوزه پزشکی و طبابت نیز بدون تردید، تاثیرات منفی بالایی داشته است.
با آنکه مقامات حکومت سرپرست باز شدن دروازههای مکاتب و دانشگاهها به روی دختران را منوط به فراهمشدن شرایط مناسب دانستهاند، اما با گذشت، بیش از دو سال، هنوز امید و روزنهای درین زمینه دیده نمیشود.
این در حالیست که دومین نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد در مورد بررسی وضعیت افغانستان با حضور تعداد زیادی از دیپلوماتان خارجی، نمایندگان ویژه دولتها در امور افغانستان، نمایندگان جامعه مدنی و رسانهها دیروز پایان یافت؛ نشستی که در آن هیچ نمایندهای از سوی حکومت سرپرست و نیز احزاب سیاسی مخالف آن شرکت نداشت.
آنتونتیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد دیروز در این نشست تاکید کرد که دختران و زنان افغانستان باید در تمامی حوزهها حضور فعال داشته باشند.
3 آگوست 2024