27 نوامبر 2024  
 سلیمان احمدی  

حکومت سرپرست: “روند استخراج 21 معدن بزرگ در افغانستان جریان دارد”

حکومت سرپرست: “روند استخراج 21 معدن بزرگ در افغانستان جریان دارد”

مقامات حکومت سرپرست افغانستان اعلام کرده‌اند که از سه سال گذشته بدین‌سو، کار استخراج منابع طبیعی در 21 معدن بزرگ افغانستان در جریان است و درین روند حدود 415 میلیارد افغانی سرمایه‌گذاری صورت گرفته است.

افغانستان سرشار از منابع طبیعی دست‌نخورده است که طلا، یاقوت، آهن، سرب، سنگ کرومیت، لاجورد، نفت و زغال سنگ از مهمترین موارد آن به شمار می‌رود. این معادن عمدتا در ولایات قندهار، بدخشان، بغلان، غور، هرات، کابل، بامیان، پروان، پنجشیر، بدخشان و کابل قرار دارند.

معاونت اقتصادی ریاست‌الوزرا با نشر بیانیه‌ای گفته است سنجش‌های ابتدایی نشان‌دهنده آن است که افغانستان به ارزش سه تریلیون دالر ذخایر طبیعی دارد.

مقامات حکومت سرپرست افغانستان، سرمایه‌گذاری معیاری در معادن را به عنوان یکی از اولویت‌های خویش مطرح کرده و اظهار داشته‌اند که کار بررسی و ارزیابی معادن بزرگ به اکمال رسیده و کار داوطلبی و سپردن روند استخراج آنان در جریان قرار دارد.

با این‌حال چگونگی استخراج معادن و سهم افغانستان ازین روند، همواره بحث برانگیز بوده است. وزارت معادن حکومت سرپرست اما گفته است که سهم افغانستان از معادنی که توسط شرکت‌های داخلی و خارجی استخراج می‌شوند بین 13 تا 56 درصد متغیر است. به گفته این وزارت، در معادن آهن، سهم افغانستان 13 درصد، در معادن مس میان 19.5 تا 20 درصد، در سرب و جست از 20 تا 50 درصد و در معادن طلا تا 56 درصد است.

گزارش‌ها نشان می‌دهند که روند استخراج معادن پس از شکل‌گیری حکومت سرپرست سرعت بیشتری به خود گرفته است و انتظار می‌رود که این پروسه همچنان به سرعت به پیش برود. گفته می‌شد که در گذشته بسیاری از معادن کشور در اختیار زورمندان و مقامات حکومتی بود و عواید آنان نیز به گونه غیر قانونی به مصرف می‌رسید. در گذشته مقامات بلندپایه حکومتی، اعضای پارلمان و افراد زورمند، متهم به استخراج غیرقانونی معادن و همکاری با مافیا شده بودند.

در همین حال، هفته پیش گزارش شده بود که شرکت نفت و گاز اف‌چین که یک شرکت مشترک افغانستانی – چینی می‌باشد، کار حفاری 18 حلقه چاه جدید نفت در ولایت‌های سرپل و جوزجان در شمال افغانستان را آغاز کرده‌اند و قرار است این روند تا پایان سال روان به پایه اکمال برسد.

وزارت معادن نیز به تازگی اعلام کرده است که حدود 10 هزار تن سرب و جست معادن بامیان را از طریق داوطلبی به فروش رسانیده است. به نقل از مقامات این وزارت، هر تن سرب و جست به قیمت 28995 افغانی به فروش رسیده است که مبلغ حاصل از آن حدود 290 میلیون افغانی را در بر می‌گیرد.

با این‌وجود، معدن آهن حاجیگک در ولایت بامیان که یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین معادن آهن در افغانستان و منطقه به شمار می‌رود، تا هنوز استخراج نشده و همچنان دست‌نخورده باقی مانده است.