16 ژانویه 2023  
 ستاگیدیا  

اعتراض زنان در تخار؛ «زنان افغانستان گروگان گرفته شده اند»

اعتراض زنان در تخار؛ «زنان افغانستان گروگان گرفته شده اند»

شماری از اعضای «جنبش زنان تخار»، روز گذشته با برگزاری یک گردهمایی در یک مکان سربسته، به ممنوعیت آموزش و کار زنان و دختران اعتراض کردند. معترضان که شعارهایی در حمایت از حق کار و آموزش دختران و زنان در دست داشتند، از جامعه جهانی خواستند تا فشار آوردن بر حکومت سرپرست، زمینه بازگشت آنان به محلات کار، مکاتب و دانشگاه ها را فراهم سازد.

پس از سقوط حکومت پیشین در پانزدهم آگست سال 2021، محدودیت ها بر علیه زنان همه روزه در ابعاد مختلفی اعمال می گردد. حکومت سرپرست به دنبال روی کار آمدن، به رغم وعده های خود مبنی بر بازگشایی مکاتب دخترانه، دروازه این مکاتب را به روی دختران دانش آموز بالاتر از صنف ششم بست.

حدود دو ماه پیش وزارت تحصیلات عالی حکومت سرپرست، با صدور حکمی، حضور زنان و دختران در دانشگاه ها را نیز ممنوع کرد. به دنبال آن وزارت اقتصاد این حکومت، اعلام کرد که زنان و دختران حق کار در موسسات غیر دولتی را ندارند.

این تصمیم حکومت سرپرست با واکنش های تند و گسترده ای در سطح ملی و بین المللی مواجه شده است. شماری از کشورها کمک های بشردوستانه خود به افغانستان را قطع کرده و یا هشدار به انقطاع آن داده اند. هم زمان برخی از سازمان های بین المللی امدادرسان، فعالیت های خود را به حالت تعلیق درآورده اند.

در عین حال، شماری از علمای دینی و مقامات دولتی کشورهای اسلامی، سلب حق کار و آموزش از دختران و زنان را «غیر شرعی» و «مخالف آموزه های اسلامی» خوانده اند. سازمان های حقوق بشری نیز این اقدام را «نقض آشکار حقوق اساسی شهروندان افغانستان بدون درنظرداشت جنسیت آن ها» عنوان کرده اند.

زنان معترض در تخار نیز با شعارهایی چون «عدالت، عدالت، خسته ایم از اسارت» و «یا همه یا هیچ کس»، گفته اند که حکومت سرپرست، «عدالت را زیر پا گذاشته و محدودیت های یک جانبه ای را در برابر زنان و دختران افغانستان وضع کرده است. آنان تاکید کرده اند که زنان افغانستان «گروگان» گرفته شده اند.

با این همه، تا کنون گامی در راستای برطرف سازی محدودیت های اعمال شده بر کار و آموزش دختران، از سوی حکومت سرپرست برداشته نشده است. به تازگی ذبیح الله مجاهد یکی از سخنگویان این حکومت، گفته است که این محدودیت ها «موقتی» و پس از مساعد شدن شرایط، رفع خواهند شد؛ چیزی که شهروندان به آن خوشبین نیستند، زیرا انسداد دروازه های مکاتب به روی دختران نیز موقت خوانده شده بود اما با گذشت بیش از یک سال و نیم از ابراز این اظهارات، دختران دانش آموز بالاتر از صنف ششم، حق حضور در مکاتب را نیافته اند.