نتایج یک تحقیق تازهی پژوهشگران امریکایی که درباره تاثیر استفاده از تلویزیون، تبلیت و تلفنهای هوشمند انجام شده، نشان میدهد که بهکارگیری این وسایل در مدت بیشتر از یک ساعت در روز از سوی کودکان، میتواند منجر به کندی روند رشد آنان گردد. پژوهشگران دریافتهاند که این اثرات بیشتر رشد مهارتهای ارتباطی (گفتن و شنیدن)، حرکی (نشستن، برخاستن، برداشتن اشیا و استفاده از اعضای بدن) و یادگیری (فراگرفتن) کودکان را به تاخیر میاندازد.
سیانان گزارش داده است که این تحقیق روی 7 هزار کودک یکساله انجام شده که نتایج آن، روز دوشنبه گذشته در مجله «جاما پدی پاتریک» منتشر شده است. این کودکان، در جریان تحقیق از 1 الی 4 ساعت در روز از وسایل الکترونیک استفاده کردند و سرانجام مشخص گردید که آنان بیشتر از سایر کودکان در معرض مشکل تاخیر در رشد ذهنی و فراگیری مهارتهای ارتباطی قرار دارند.
داکتر جیسیون ناگاتا، استاد دانشگاه کالیفورنیای امریکا به این رسانه گفته است که «این مطالعهی مهمی است، زیرا رابطه تاخیر در رشد کودکان با میزان استفاده از صفحه نمایش ابزار الکترونیک را مشخص میکند.» او افزوده که استفاده بیش از حد از این وسایل که باعث کمتحرکی کودکان و ساکن بودن آنان در یک محل میگردد، باعث میشود تا آنان نتوانند مهارتهای حرکتی را تمرین کنند.
داکتر جان هاتون، استاد مرکز صحی شفاخانه کودکان در شهر سینسیناتی امریکا، یافتههای تحقیق انجامشده را «نگرانی جهانی» خوانده که بر همه کشورها صدق میکند. او ابراز داشته که «کودکان اگر فقط به تماشای تلویزیون، تلفن و یا تبلیت بپردازند، فرصتی برای صحبت کردن ندارند، هرچند ممکن است کلمات زیادی را بشنوند ولی وقتی برای تمرین این کلمات و تعامل با آنها را ندارند.»
با این حال، پژوهشگران پیشنهاد میدهند که خانوادهها باید برنامههای تفریحی سالمتری را برای کودکان خود انتخاب کنند. سرگرم کردن آنان با کتاب، نقاشی، رنگآمیزی و اسباببازیهای غیر الکترونیک بهویژه آنهایی که صحفه نمایش ندارند، از جاگزینهای پیشنهادی برای وسایلی مانند تلفن و تبلیت عنوان شدهاند.
افزون براین، پژوهشگران تاکید کردهاند که در صورت عدم امکان محدودیت دسترسی کودکان به وسایل الکترونیک، باید نحوه استفاده از آنها را تغییر دارد. آنان تصریح کردهاند که در صورت نیاز به تماشای صفحه نمایش این وسایل برای کودکان، ترجیحا محتوای آموزشی در اختیار آنان قرار داده شود و یا هم «تماس تصویری» با یکی از نزدیکان انتخاب گردد تا کودکان تعامل اجتماعی بیشتری داشته باشند.
اکادمی کودکان امریکا نیز توصیه کرده که باید به جای کمیت استفاده از وسایل الکترونیک، کیفیت آن مورد توجه قرار گیرد.
مضرات استفاده از این وسایل برای رشد و سلامت کودکان، در حالی مشخص شده که در همه مناطق جهان بهویژه در کشورهای جهان سومی، وسایلی مانند تلویزیون، مبایلهای هوشمند و تبلیت به ابزار مهم سرگرمی برای کودکان و نوجوانان تبدیل شده و بخش عمدهای از وقت آنان در طول شبانهروز را به خود اختصاص داده است.
3 آگوست 2024