29 ژوئن 2024  
 سلیمان احمدی  

انتخابات ریاست جمهوری ایران و مانور کاندیدان روی مهاجرین افغانستانی

انتخابات ریاست جمهوری ایران و مانور کاندیدان روی مهاجرین افغانستانی

انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ایران که پس از کشته‌شدن رئیس جمهور پیشین آن کشور برگزار گردید، بار دیگر موضوع حضور مهاجرین افغانستانی یا به قول ایرانی‌ها “اتباع بیگانه” را در محافل سیاسی و اجتماعی آن کشور مطرح و برجسته ساخت.

همواره حلقاتی در داخل ایران در تلاش بوده‌اند تا موضوع حضور مهاجرین افغانستانی در آن کشور را به عنوان یک چالش، بزرگ‌نمایی کرده و از آن سود ببرند. این گروه‌ها تا جایی پیش رفتند که حتی پناهندگان افغانستانی را به عنوان چالش امنیتی مطرح کردند، تا به هرشکل ممکن اذهان مردم ایران در برابر پناهندگان بیشتر از پیش حساس شود و فشارهای بیشتری بر آنان از سوی حکومت و مردم ایران وارد آید.

در حالی که با تصویب حکومت ایران، موج سراسری بازداشت و اخراج اجباری پناهندگان افغانی از آن کشور به راه افتاده و همه‌روزه ده‌ها و صدها تن از مهاجرین بی‌پناه و آواره افغانستانی با توهین و تحقیر از ایران اخراج می‌شوند، عرصه کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری ایران، شاهد طرح دوباره این موضوع بوده است.

کاندیدان انتخابات ریاست جمهوری ایران با درک اینکه اذهان عامه در جامعه ایرانی روی مسایل مربوط به مهاجرین افغانستانی دارای حساسیت بی‌پیشینه‌ای است، به این فکر افتادند که می‌توانند با استفاده از همین حربه، آرای بخش بزرگی از مردم را به صندوق‌های خود بریزند و از آن به حیث برگ برنده سود ببرند.

شعارهای انتخاباتی کاندیدان، بر اخراج بدون قید و شرط مهاجرین و انسدادکامل مرزی متمرکز بود و درین عرصه یکی داغ‌تر از دیگری شعار دادند و بر آوارگان بی‌پناه افغانستانی تاختند و آنان را به عنوان چالشی برای ایران معرفی کردند. یکی از جالب‌ترین طرح‌هایی که کاندیدان انتخاباتی ارائه کردند، ساخت دیوار در سراسر مرز ایران با افغانستان بود؛ امری که بیشترین بازتاب و واکنش‌ها را با خود به همراه داشت.

با برگزاری انتخابات و اعلام نتایج آرای استفاده‌شده در دور اول، مسعود پزشکیان و سعید جلیلی  دو تن از کاندیدان پیشتاز که هیچ‌کدام قادر نشدند، آرای اکثریت را کسب کرده و به کرسی ریاست جمهوری برسند، باید به دور دوم انتخابات بروند و با همدیگر رقابت کنند.

مسعود پزشکیان که حدود بیشتر از 42 درصد آرای شهروندان ایران را به خود اختصاص داده و در جایگاه نخست قرار گرفته است، در تازه‌ترین اظهارات خویش، بار دیگر به موضوع مهاجرین پرداخته است.

او گفته است: “دولت من انشاءالله سه اقدام همزمان را در رابطه با مهاجرین افغانستانی پیش می‌برد:

  • انسداد کامل مرزها و جلوگیری از مهاجرت بیشتر که مسئولیت محوری با وزارت کشور خواهد بود.
  • سامان‌دهی مهاجرین موجود. نباید انکار کرد که تعداد زیادی از برادران افغان نقش موثری در اقتصاد ایران دارند، یا در جنگ تحمیلی و … فداکاری کرده‌اند، ولی حضور آن‌ها در ایران باید سامان‌دهی شده و با انضباط باشد.
  • مذاکره با کشورهای اروپایی برای پذیرش بخشی از مهاجرین و یا حداقل تقبل هزینه‌های حضور آن‌ها در ایران. غرب باید مسئولیت آنچه در افغانستان انجام داده و منجر به مهاجرت میلیون‌ها افغانستانی شده است را بپذیرد. دلیلی ندارد که مردم ایران هزینه سیاست‌های غلط دیگران را بپردازند.”

بنابرین ایرانی‌ها همان‌گونه که از گذشته تا حال از مهاجرین افغانستانی به عنوان حربه سیاسی سود برده است، این بار در انتخابات نیز برای کسب آرای مردم استفاده کردند تا به کرسی ریاست جمهوری برسند.