گزارشها از ولسوالی حصه اول بهسود حاکی است که نیروهای امنیتی پس از تیراندازی بر تجمع مردمی در این ولسوالی، زخمیهای این رویداد و شماری از افراد ملکی به شمول چند متنفذ قومی را گروگان گرفتهاند.
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی در این ولسوالی، وضعیت این زخمیها را وخیم توصیف کرده و گفتهاند که نیروهای امنیتی، مانع ورود آمبولانسها به محل رویداد برای انتقال زخمیها شدهاند. به گفته آنان، «این زخمیها در هوای سرد بر روی برف ماندهاند اما به کسی اجازه داده نمیشود تا آنان را به مراکز درمانی منتقل کند.»
بر بنیاد آنچه که کاربران شبکههای اجتماعی میگویند، در حال حاضر شمار زیادی از مردم در داخل یک مسجد و یک هتل در این ولسوالی گیرماندهاند و نیروهای امنیتی، از خروج آنان ممانعت میکنند. آنان از همه ساکنان مناطق مرکزی خواستهاند تا به صورت فوری وارد عمل شده و بر حکومت اعمال فشار کنند.
واکنشها
تیراندازی نیروهای امنیتی بر افراد ملکی در ولسوالی حصه اول بهسود میدانوردک، واکنشهای گسترده ساکنان مناطق مرکزی و شماری از چهرههای سیاسی را به همراه داشته است. برخی از آنان این اقدام حکومت را «جنگ علیه مردم» خواندهاند.
جنرال مرادعلی، یکی از فرماندهان سابق ارتش، بعد از ظهر امروز در واکنش به این رویداد گفت که «به گلوله بستن بزرگان قومی، موسفیدان و مردم بیدفاع که بهمنظور حل تنشها و دادخواهی، تجمع مسالمتآمیز و مدنی کرده بودند، وحشتناک و محکوم است.»
اسدالله سعادتی، معاون شورای مصالحه ملی نیز با انتشار پیامی در برگه فیسبوک خود، تیراندازی نیروهای امنیتی بر مردم ملکی در بهسود را «آتشافروزی و جنگ برعلیه مردم ملکی» خواند و از حکومت خواست تا به این جنگ پایان دهد. آقای سعادتی خطاب به حکومت افزوده است که «جنگ علیه مردم و کشتار آنان را بس کنید، این کار پیامد ناگوار دارد. جمهوریت علیه مردم نمیجنگد!»
در عین حال، ذوالفقار امید رهبر حزب کار و توسعه و اعضای جنبش روشنایی گفته که «راهاندازی تجمعات مسالمتآمیز و پرسش از مسئولان امنیتی، حق قانونی مردم است.» آقای امید تاکید کرده که مترصد وضعیت است و در صورتی که تیراندازی بر مردم ملکی «و زورگویی علیه مردم» ادامه یابد، با تمام توان در کنار آنان خواهد ایستاد.
کریم خلیلی، معاون پیشین ریاستجمهوری و رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان نیز به رویداد بهسود واکنش نشان داده و از حکومت خواسته تا «افراد مسلح دولتی» مستقر در بهسود را هرچه زودتر فرابخواند. آقای خیلی در این بیانیه گفته که «این اقدام ناسنجیده، در شرایط کنونی که نیاز است تا همه نیروهای سیاسی و مردمی کشور، برای حل مشکلات و چالشهای کلان متحد باشند، به نفع کشور نیست و بحرانهای جدیدی را بهوجود میآورد.»
«نشانههای زوال حکومت»
با آنکه تا کنون آمار دقیقی از میزان تلفات تیراندازی نیروهای امنیتی بر غیرنظامیان در بهسود در دست نیست، منابعی از این ولسوالی، تعداد کشتههای این رویداد را 9 نفر و شمار زخمیان را 15 تن گفتهاند.
علیامیری، یکی از نویسندگان کشور، وقوع این رویداد را «نشانه زوال حکومت» عنوان کرده است. آقای امیری میگوید که «آتش گشودن بر روی شهروندان غیرمسلح در بهسود، در حکم تیرباران کردن جسد نیمه جان حکومتی است که توان مبارزه با دشمنان خود را ندارد اما در حمله بر دوستان خود بیپرواست.»
امیری با انتشار یادداشتی در برگه فیسبوک خود با طرح این پرسش که «آیا میتوان با فساد، کینه و حس عقده و انتقام در برابر شهروندان بیدفاع از جمهوریت دفاع کرد» افزوده است که نیاز به دقت نیست، با یک نگاه سرسری میتوان دید که نشانههای زوال از درودیوار میبارند.»
او تاکید کرده بر اینکه «همواره زوال عقل و تدبیر، مقدمه بر زوال دولتها بوده است»، اضافه کرده که «حکومت بهرغم شعار و فریب، به سندرم عقل و زوال و سوتدبیر دچار شده است.»
همزمان با این واکنشها، جلسات بزرگ مردمی در چندین ولایت کشور از جمله کابل، بامیان و دایکندی برگزار شده است. قرار است در این جلسات در مورد چگونگی برخورد با رویداد اتفاق افتاده در بهسود تصمیم گرفته شود.
با این حال، دولت تا کنون در مورد تیراندازی نیروهای امنیتی بر مردم در بهسود، اظهار نظری نکرده است. فرماندهی پلیس میدانوردک نیز از ارائه اطلاعات در این خصوص به رسانهها خودداری کرده است.
3 آگوست 2024