10 جولای 2023  
 ذبیح‌الله حیدری  

بازدید 50هزار تن در روزهای عید؛ پیامد مثبت حضور گردشگران در بامیان چیست؟

بازدید 50هزار تن در روزهای عید؛ پیامد مثبت حضور گردشگران در بامیان چیست؟

ولایت بامیان به دلیل وجود مناظر زیبای طبیعی، مناطق تاریخی و جاذبه‎های گردشگری در فصل تابستان، و دیگر فصول توجه بی‎شماری گردشگران داخلی و خارجی را به خود جلب می‎کند.

طبق ارقام رسمی مسولین محلی در بامیان، در شب و روزهای عید قربان امسال دها هزار بازدیدکننده از سراسر کشور به مناظر طبیعی و مناطق تاریخی بامیان رفته و دیدن کرده‌اند.

در این میان شماری از بازدید کنندگان از مهمان نوازی مردم بامیان و برخورد بخش‌های امنیتی احساس خرسندی می‌کنند. ندیم 20 ساله یک تن از این گردشگران است. او از کابل به بامیان آمده تا از ساحات دیدنی و تاریخی بامیان دیدن کند. او به ستاگیدیا می‌گوید که خوشحال است به بامیان آمده است و از نزدیک مکان‌های طبیعی زیبا و ساحات باستانی کم نظیر آن را می‌بیند. ندیم گفت: « رفتار پرسونل‎ امنیتی بسیار خوب است. بامیان مردم مهمان نواز دارند.»

با این حال، سیف‌الرحمن محمدی که آن زمان در سمت ریاست اطلاعات و فرهنگ بامیان قرار داشت، به ستاگیدیا گفت که بامیان در ایام عید قربان شاهد حضور پنجاه هزار بازدیدکننده از ولایت‌های کابل، هرات، هلمند، قندهار و دیگر ولایت‎ها بوده است. محمدی گفت این افراد و خانواده‌ها در این روزها از پارک ملی بندامیر، دره ‎قاضان، تندیس خالی بودا، شهرغلغله و شهر ضحاک دیدن کرده‌اند. او افزود کسانی که قوانین را در ساحات تاریخی زیرپا کنند با آنان برخوردی قانونی صورت می‎گیرد و در قعطه (012) در ساحه ایجاد شده است.

اما چه پیامدهای مثبت میتواند حضور جمعیت بازدیدکنندگان در بامیان داشته باشد؟

میثم نظری، استاد رشته توریزم در دانشگاه بامیان به این نظر است که نخستین پیامد مثبت حضور هرچه بیشتر گردشگران در بامیان بر وضعیت اقتصادی مردم و کسب و کارها است و آن را بهبود می‎بخشد. نظری تاکید دارد که معرفی بامیان به عنوان یک مقصد عمده‎ای گردشگری، تبادل فرهنگی و ایجاد روحیه همدلی میان شهروندان کشور از دیگر پیامدهای مثبت آن است.

با آن هم این استاد دانشگاه بامیان می‌گوید که مسوولان در پارک ملی بندامیر و ساحات تاریخی برای جلوگیری از تخریب محیط سبز و افزایش زباله‌ها قاطع عمل کنند.

او می گوید که رفتار بی‎رویه گردشگران در بندامیر، باعث تخریب پوشش گیاهی اطراف بندها شده است و شمار از آنها حتی زباله های شان را در آّب بندها رها می‌کنند.

این در حالی است که در آخر ماه جوزای امسال انتشار عکس‌های‌ افرادی که وسایط‌ نقلیه ‌شان را به ساحات ممنوعه پارک ملی بندامیر برده بودند، انتقاد شهروندان و فعالان فرهنگی را برانگیخت. این فعالان به نحوه‌ی مدیریت پارک ملی بندامیر اعتراض کردند و خواهان توجه جدی مسئولان شدند.